Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ανοικτή συζήτηση για την Ευρώπη στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Ευρωφελή & Ανθενωτικά» του δημοσιογράφου Γιώργου Συριόπουλου, ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, διαπιστευμένου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι κ.κ.: Μαργαρίτης Σχοινάς, Επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Νίκος Τέλλης, καθηγητής Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δικηγόρος. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η δικηγόρος και πρόεδρος του Μ.Α.Ζ.Ι., Δρ. Αλεξάνδρα Γωγούση.

Οι ομιλητές έκαναν ιδιαίτερη μνεία στις αρχές και τις αξίες που διαμόρφωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ιδιαίτερη αναφορά σε σημεία – σταθμούς που είχαν καίριο ρόλο στη θεμελίωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Το ενδιαφέρον του ακροατηρίου στράφηκε γύρω από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain), τις δυνατότητες αξιοποίησης των εργαλείων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιστρέψουν οι νέοι στην Ελλάδα αλλά και το ζήτημα της ανεργίας που, ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης, μαστίζει τη νέα γενιά.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προτροπή της συντονίστριας, Δρ. Αλεξάνδρας Γωγούση, να επαναληφθούν αντίστοιχου περιεχομένου εκδηλώσεις, και μάλιστα σε περιόδους με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, προκειμένου να μπορούν οι πολίτες να καταφεύγουν αντικειμενικά ενήμεροι για το πολιτικό διακύβευμα των εκλογών, αποδίδοντας στις ευρωεκλογές τη σημασία που αξίζει σε μια ουσιαστική διαδικασία ανάδειξης κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων και όχι σαν μια απλή σφυγμομέτρηση.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Δημήτρης Σταμάτης, πρ. υπουργός, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, πρ. υπουργός, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Βασίλης Πάππας, Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Καλυψώ Γούλα, υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, Γεώργιος Νάκος μέλος της ΕΜΣ, Δημήτρης Κούβελας, δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Ρουκάς, αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Φορέων της ΝΔ, Γιώργος Γιαννίκης, πολιτικός επιστήμων, Βασίλης Παπαβασιλείου, δημοσιογράφος, Αλέξανδρος Τσάμης δικηγόρος, Σάμι Γαράιμπε, διεθνολόγος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης, Μελίνα Δεμερντζοπούλου, δικηγόρος και υποψήφια περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Πάτης-Φουντάς, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Νάσια Λουκοπούλου-Τζωρτζίδη, υποψήφια δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Λιάπη Καρασσαβίδη, Πρόεδρος συλλόγου γυναικών Τούμπας και τα μέλη του Μ.Α.Ζ.Ι. Ευαγγελία Βαφειάδη, αντιπρόεδρος, Φωφώ Βαδόλα, Δανάη Κεραμέως, Χριστίνα Λυμπεροπούλου, Σωκράτης Γοριδάρης και Στέλλα Κοντούλη, εκπρόσωπος των ΝΕΩΝ του Μ.Α.Ζ.Ι., υποψήφια δημοτικός σύμβουλος.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση: