Με καθυστέρηση μεγαλύτερη της μίας ώρας στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, στις 18.10 αναχώρησε από το Ισραήλ για την Αθήνα το κυβερνητικό αεροσκάφος με την ελληνική αποστολή που μεταφέρει το Αγιο Φως.

Η υποδοχή του Αγίου Φωτός θα πραγματοποιηθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, στην 112η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, περίπου στις 8 το βράδυ, με τιμές αρχηγού κράτους.

Δυσαρέσκεια εκκλησιαστικών κύκλων για την αλλαγή στην άφιξη του Αγίου Φωτός

Η αλλαγή σχετικά με την άφιξη του Αγίου Φωτός, που θα πρέπει να μεταφερθεί με ιδιωτικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε εκκλησιαστικούς κύκλους.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου, ο οποίος παραδοσιακά υποδεχόταν κάθε χρόνο το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Όπως κατήγγειλε στον ΑΝΤ1 ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, ενώ ήταν να μεταβεί και ο ίδιος στα Ιεροσόλυμα με το κυβερνητικό αεροσκάφος κατέβηκε λίγο πριν αναχωρήσει για τους Άγιους Τόπους καθώς ενημερώθηκε τελευταία στιγμή για την αλλαγή του δρομολογίου και δεν συμμετείχε στην αποστολή.

«Δεν μπορώ να τους καταλάβω τους ανθρώπους, εγώ αρνήθηκα να πάω πάντως. Πήγα στο αεροπλάνο και εκεί μου ανακοίνωσαν ότι θα γυρίσουμε στην Ελευσίνα και τους απήντησα γιατί γίνεται αυτό; Ο υπουργός λέει δεν ξέρω. Γιατί δεν μας ειδοποιήσατε και μας το λέτε τελευταία στιγμή; Λέει δεν ξέρω. Ποιος κοινός νους μπορεί να το καταλάβει, θέλουν να υποβαθμίσουν το γεγονός με αυτόν τον τρόπο. Το θεωρώ εμπαιγμό της εκκλησίας, και δεν πήγα, γύρισα πίσω», είπε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας.

Στη συνέχεια το Aγιο Φως θα ταξιδέψει με πτήσεις της Aegean, της Olympic Air και της Sky Express σε όλες τις γωνιές της ελληνικής επικράτειας.

Την αντιπροσωπεία του Αγίου Φωτός αποτελούν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, Μάρκος Μπόλαρης και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα κ. Δαμιανός. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι βουλευτές Γεωργία Γιαννιά, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Γιάννης Καραγιάννης και ως εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Θανάσης Μπούρας.