Όπως αναφέρουν εκκλησιαστικές πηγές όλα θα κριθούν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο Φανάρι, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να υποδέχεται τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, μετά από αιφνιδιαστικό αίτημα του δεύτερου.

Το ταξίδι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και η πρόθεσή του να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη έχει προκαλέσει εντύπωση σε εκκλησιαστικούς κύκλους και χαρακτηρίζεται ως «οριακό», από την άποψη ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι εξαιρετικά πιεσμένα. Το ταξίδι του κ. Δημητρίου έγινε γνωστό την Πέμπτη 2 Μαΐου, την ώρα που ο κκ. Βαρθολομαίος βρισκόταν σε προγραμματισμένο ταξίδι στην Πολωνία, με ημερομηνία επιστροφής του στις ΗΠΑ το Σάββατο 4 Μαΐου.

Η συνάντηση πραγματοποιείται το πρωί του Σαββάτου, πριν την αναχώρηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής για τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ο επίσημος σκοπός της συνάντησης είναι η ενημέρωση του Οικουμενικού Πατριάρχη «για τρέχοντα θέματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής» την ώρα που δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι ο προκαθήμενος της αμερικανικής εκκλησίας θα θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη, αποχωρώντας από τη θέση του μετά από 20 ολόκληρα χρόνια. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Δημήτριος έχει κληθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δύο φορές να παραιτηθεί και έχει αρνηθεί, παρόλο που του έχει προταθεί η τιμητική «προαγωγή» σε μητρόπολη του οικουμενικού θρόνου.

Η δεύτερη ημερομηνία που αποτελεί ορόσημο για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι η 9η Μαΐου, ημέρα που συνέρχεται η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με θέματα μεταξύ, την εκλογή νέων Ιεραρχών για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, και ενδεχομένως για τις Αρχιεπισκοπές Αμερικής και Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Έμπειροι παρατηρητές των εκκλησιαστικών δρώμενων παραπέμπουν για τις προδιαγραφόμενες εξελίξεις στο κήρυγμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά τη διάρκεια του μεθέορτουπανηγυρικούεσπερινού στον Ι.Ν.Αγιου Γεωργίου Πύλης Αδριανουπολεωςτην περασμένη Δευτέρα.

«Τους προσεχείς μήνες θα κληθεί η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου να εκλέξει τον καινούργιο αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας» ανέφερε κατά τη διάρκεια του κηρύγματος, προσθέτοντας και τις άλλες δύο αρχιεπισκοπές για το επόμενο διάστημα. «Θα κληθούμε να εκλέξουμε πολύ σύντομα τον νέο αρχιεπίσκοπο Αμερικής και τον νέο αρχιεπίσκοπο Θυατείρων στο Λονδίνο» ανέφερε ο προκαθήμενος του οικουμενικού θρόνου.

Το ίδιο είχε πει και το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στο τέλος του Εσπερινού στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου κατά την έναρξη του Τριωδίου, κάνοντας λόγο για εκλογή νέων ιεραρχών στις ίδιες αρχιεπισκοπές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που τεθεί τελικά η παραίτηση από την κούρσα διαδοχής του κ. Δημητρίου, έχει αποχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, έχοντας εκφράσει την επιθυμία του να παραμείνει στην Ευρώπη και το μοναδικό όνομα που αναφέρεται στα σενάρια είναι εκείνο του Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου.

Το αιφνιδιαστικό ταξίδι και η συνάντηση στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη γίνεται υπό το βάρος νέων δημοσιευμάτων για ένα θέμα που σοβεί από το 2017. Στο επίκεντρο βρίσκεται η διαχείριση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ειδικά ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του νέου ναού του Αγ. Νικολάου, που καταστράφηκε από την πτώση του νότιου πύργου, στην ανατολική πλευρά του πάρκου Λίµπερτι, στη Νέα Υόρκη, στο µέρος που είναι γνωστό πλέον ως «Σημείο Μηδέν».

Μετά τη θεμελίωση του νέου ναού τον Οκτώβριο του 2014, η αρχική επιδίωξη ήταν η κατασκευή του να έχει ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο του 2016, πήρε παράταση για τον Οκτώβριο του 2018 και πλέον έχουν σταματήσει τα έργα, για έναν ναό που αποτελεί σύµβολο για την Ορθοδοξία στις ΗΠΑ, την Οµογένεια και την Αρχιεπισκοπή Αµερικής.

Την Κυριακή του Πάσχα, ο επιφανής ομογενής επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης με δηλώσεις του στην εφημερίδα NewYorkPost, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν δωρητές για να επανεκκινηθούν τα έργα υπό μία προϋπόθεση. «Αν η Αρχιεπισκοπή είναι επικεφαλής δεν θα δώσουν τα χρήματα», είπε ο ομογενής επιχειρηματίας.