Πολύ πιο σύντομα από τις αρχικές προβλέψεις θα αντικατασταθεί ο κ. Δημήτριος στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο Αμερικής μετά την παραίτησή που υπέβαλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν τα περασμένο Σάββατο στο Φανάρι και μέχρι την Παρασκευή θα έχει εκλεγεί νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Το χρονικό ορόσημο εξαρχής ήταν η ερχόμενη Πέμπτη, ημέρα που συνέρχεται η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου με θέματα, μεταξύ άλλων, και την πλήρωση του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Αμερικής, όπως και των Θρόνων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας καθώς και της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μιλώντας σε ομάδα προσκυνητών που επισκέφθηκαν το Φανάρι, ανέφερε ότι η εκλογή των νέων Αρχιεπισκόπων Αμερικής και Αυστραλίας θα γίνει στην επερχόμενη Ιερά Σύνοδο ενώ η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην κούρσα διαδοχής για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο Αμερικής το απόλυτο φαβορί παραμένει ο μητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χάλκης, Ελπιδοφόρος ενώ έχουν ακουστεί και τα ονόματα των μητροπολιτών Σουηδίας, Κλέοπα, Σικάγου, Ναθαναήλ, Δαρδανελίων, Νικήτα και Χριστουπόλεως Μακάριου.