Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινίασε σήμερα το πρωί στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης του Συνδέσμου Προστασίας Παιδιών και ΑμΕΑ Χολαργού.

Ο κ. Παυλόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθούν αυτά τα παιδιά για να μπορέσουν να υπερασπισθούν την αξία τους, όπως όλοι οι υπόλοιποι.

«Δεν μπορεί οι άνθρωποι να ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία. Πρέπει να τους δώσουμε τα μέσα να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και για να υπερασπισθούν τον εαυτό τους αλλά και για να δώσουν στην κοινωνία αυτό που μπορούν. Ιδίως τα παιδιά με νοητική υστέρηση, από αυτήν την τρυφερή ηλικία, πρέπει να νιώσουν ότι έχουν την θέση τους στην κοινωνία. Δεν είναι στο περιθώριο» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε, την σημασία του να υπερασπίζεσαι τον 'Ανθρωπο και, κυρίως, τον χειμαζόμενο 'Ανθρωπο, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την κοινωνία μας, για τον 'Ανθρωπο γενικότερα.

Όπως επισήμανε «δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιες είναι οι ρίζες του Ευρωπαϊκού μας Πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και, ταυτόχρονα, ποια είναι η συμβολή του δικού μας Πολιτισμού και της δικής μας Δημοκρατίας. Θέλω λοιπόν, όπως θα έκανα για κάθε τέτοια προσπάθεια, να εξάρω, όπως είπα, την συμβολή στην υπεράσπιση του Ανθρώπου, όταν έχει ιδιαίτερη ανάγκη, και ιδίως του Παιδιού».

Αναφερόμενος στο έργου του Συνδέσμου για την Προστασία του Παιδιού και των Ατόμων με Αναπηρία, αφού τόνισε ότι συμπληρώνει κενά του κρατικού μηχανισμού, σημείωσε ότι συνδέεται άρρηκτα με την υπεράσπιση της αξίας και της προσωπικότητας του Ανθρώπου. «Γιατί ο 'Ανθρωπος έχει ανάγκη από την υπεράσπιση της αξίας του και της προσωπικότητάς του, ιδίως όταν βρίσκεται σε μειονεκτική σχέση σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι μια βασική αρχή και αξία, την οποία πρέπει να αναδείξουμε σε μιαν εποχή που το Κοινωνικό Κράτος, όπως ξέρουμε, χειμάζεται κυριολεκτικά. Θέλω δε να τονίσω και τούτο: Το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλει να στηρίξουμε τα 'Ατομα με αναπηρία και, ιδίως, τα Παιδιά. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο άρθρο 21 του Συντάγματος, πλειάδα διατάξεων θεσπίζουν αυτόν τον κανόνα. Τονίζω δε ότι αυτό το άρθρο του Συντάγματος υποδεικνύει στην Πολιτεία αλλά και σ΄ όλη την Κοινωνία ποιο είναι το χρέος μας απέναντι σ΄ αυτούς τους Ανθρώπους. Ιδίως απέναντι στα 'Ατομα με νοητική υστέρηση. Και εξηγούμαι: Βασική αρχή του Συντάγματός μας, είναι η Αρχή της Ισότητας» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Παρατήρησε, επίσης, ότι η Αρχή της Ισότητας έχει αναλογικό περιεχόμενο, καθώς η ισότητα δεν σημαίνει ισοπεδωτική μεταχείριση των ανθρώπων. Η πραγματική ισότητα σημαίνει ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων.