είδαμε ότι το τουριστικό χρώμα λείπει από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, γι’ αυτό και αποφασίσαμε με τον Γιάννη Μώραλη να κάνουμε το East Med Show υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά», είπε σε επικοινωνία του με την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο πρόεδρος της Ενωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), Αντώνης Στελλιάτος, ενόψει του μεγάλου ραντεβού που θα γίνει στην Προβλήτα Α στη Μαρίνα Ζέας από τις 10 έως τις 13 Μαΐου.

Από το 2009 έως το 2016 ο κ. Στελλιάτος παρατηρεί πως ήταν η χειρότερη περίοδος στον κλάδο. Όμως, μετά το 2016 η αύξηση του τουρισμού παρέσυρε το επαγγελματικό γιότινγκ, ενώ ταυτόχρονα, χάρη στο υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα, απετράπησαν τα παράνομα ναύλα και η προσέλευση σκαφών με ξένη σημαία που δεν εφάρμοζαν την ελληνική νομοθεσία.

Όπως ο ίδιος λέει, κάθε χρόνο καταγράφεται σημαντική βελτίωση, αλλά φέτος αναμένεται μία από τις μεγαλύτερες προσελεύσεις επαγγελματικών σκαφών με ελληνική σημαία, γύρω στα 60 με 80 και γύρω στους 40 με 45 εκθέτες που σχετίζονται με τον θαλάσσιο τουρισμό. Ακόμα, έχουν προγραμματιστεί πρωτότυπες δράσεις, όπως yoga on deck, σεμινάριο καταδύσεων, παρουσίαση και ενημερωτική δράση της Euro Green Sports και ιστιοπλοϊκοί αγώνες. «Αναμένουμε 5.000 επισκέπτες και yacht brokers από τη Γαλλία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Ρουμανία κ.α.», προσθέτει.

Για τη Μαρίνα Ζέας, ο κ. Στελλιάτος εστιάζει την προσοχή στο ότι είναι μια από τις πιο σύγχρονες μαρίνες που έχουμε, ικανή να δεχτεί mega yachts με υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες, ενώ σε διαστάσεις τη θεωρεί εφάμιλλη της Μαρίνας Φλοίσβου.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στην ενότητα YACHTING & ΘΑΛΑΣΣΑ