Χωρίς τον ηγούμενο Εφραίμ ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση των "ιερών ανταλλαγών" της Μονής Βατοπεδίου. Η συνεδρίαση άρχισε με την υποβολή ενστάσεως από την υπεράσπιση, η οποία ζητά την αποβολή του Δημοσίου από πολιτική αγωγή υποστηρίζοντας πως δεν υφίσταται ζημία.

Οι δικηγόροι της Μονής επικαλούνται 18 αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για τις 28 αγωγές που έχει υποβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο, με τις οποίες δικαιώθηκε, κατά τα λεγόμενά τους, η Ιερά Μονή. Στις αποφάσεις αναφέρεται πως "δεν ειναι αυτονόητο πως η κυριότητα ανηκει στο δημόσιο και πως αυτή εξαρτάται κατα περίπτωςη από τους τίτλους που προσκομίζονται. Δεν υπήρχαν υπερεκτιμήσεις στην αξία των ακινητων. Δηλαδή 18-0".

ΕΝΟΡΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Μια ένορκη βεβαίωση του του επιτίμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προσκόμισαν οι συνήγοροι στο δικαστηριο στην οποία αναφέρεται οτι "όλες οι κυβερνήσεις αποδέχονταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής στη Λίμνη". Μάλιστα, η υπεράσπιση επισήμανε πως κατά συνέπεια "δεν ειναι αυθαίρετη κατασκευή των δυο Μοναχών η όλη υπόθεση". 

Σχετικά με την απαίτηση σχεδόν 250 εκατομμυρίων ως ζημία του Ελληνικού Δημοίου (και 1,8 εκατομμ. για ηθική βλάβη) για την οποία παρίσταται ως πολιτική αγωγή, η υπεράσπιση είπε "ότι η παράσταση πολιτικής αγωγής στηρίζεται στην ψευδή παραδοχή του Δημοσίου ότι του ανήκει η λίμνη και οι παραλίμνιες εκτάσεις".

Από την πλευρά της, η συμβολαιογράφος Αικτερίνη Πελέκη, δια της συνηγόρου της, υποστήριξε ότι "βάσει ειδικής δωσιδικίας για τους συμβολαιογράφους η μόνη οδός για το ελληνικό δημόσιο να προβάλλει αστικές αξιώσεις από εκείνη, ήταν η αγωγή κακοδικίας για την οποία όμως έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία για την υποβολή της, άρα έχει χάσει το δικαίωμα για να εγείρει αξίωση από την ίδια". Η δίκη θα συνεχιστεί στις 31 Μαρτίου

Σ.Σ