Για την αδιαφορία της κυβέρνησης και την απαξίωση του δικαστικου σώματος που ανάγκασαν τους δικαστες να αντιδράσουν, μιλησε κατά τη διαρκεια της ετησιας γενικής συνέλευσης, η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστων και Εισαγγελέων Ελλάδων, Αντιπρόεδρος Α΄ του Απ, Βασιλική Θάνου.

 "Η κυβερνηση ειναι υποχρεωμένη να τηρεί τις δικαστικες αποφάσεις, γιατί αν δεν τις εφαρμόζει υπάρχει κινδυνος για την εννομη τάξη και πιθανοτητα κυβερνητικής εκτροπής. Εκφράζω τη δυσαρέσκεια -τόνισε η κ. Θάνου- για λογαριασμό όλων των δικαστων για την υποβάθμιση του θεσμικου ρόλου της δικαιοσυνης και τη μειωση της αξιπρεπειας μας".

Ο προεδρος του ΑΠ κ. Αθ. Κουτρουμανος αφου αναφερθηκε στα πολλά και χρόνια προβληματα της Δικαιοσυνης, επιςήμανε ότι "σε πείσμα των καιρών οι δικαστες πορευονται με ήθος, δεν λιγομαχούν μπροστά στον όγκο των δικογραφιών και προσπαθούν να ανταποκριθούν στο θεσμικό τους ρόλο, ακόμα και όταν λιδορούνται και υβρίζονται".

 Η εισαγγελέας του ΑΠ Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αφου αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα της Δικαιοςύνης κάλεσε τους δικαστές να ανταποκριθουν παρά τις δυσκολιες στο θεσμικο τους ρόλο: "Εχουμε χρέος -είπε η Εισαγγελέας- να συνεχίζουμε παρα τις περικοπες και εκτος ωραρίου να ξεπράσουμε τον εαυτό μας για να αποδόσουμε δικαιοςύνη στο Ελληνα πολίτη".

Κατά την ομιλία της, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό για τη Δικαιοςύνη για το 2015, ο οποίος συζητείται σήμερα, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση "θέλει νακάμψει το φρόνημα των δικαστών". Οπως εξήγησε, για το υπουργείο Δικαιοσύνης μέρος το οποίου ειναι η λειτυργία των δικαστηρίων, έχουν προϋπολογιστεί περίπου 561 εκατ. ευρώ. "Αυτό αντιστοιχει 0,36% του προϋπολογισμού" επεςήμανε η βουλευτής χαρακτηρίζοντας το ποσοστό εξευτελιστικό.

Αναφορά έκανε και στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 6 χρόνια από τη δολοφονίας του φίλου του, Αλεξ. Γρηγορόπουλου. "Ο Νίκος ειναι στα χερια σας, στο χέρια του σωφρονιστικου συστηματος και των δικαστων. Το κρατος που προφαςίζεται τα δικαιωματα όλων, τον εξουθενώνει. Να τοποθετηθεί το δικαςτικό σωμα για αυτή την παραβίαση", ανέφερε.

Στην ομιλία του ο Χ. Αθαναςίου αναγνώρισε οτι το κράτος δεν είναι απολύτως συνεπές σε ότι υποσχέθηκε, ωστόσο ζήτησε από τους δικαστές να κάνουν υπομονη. ¨Με λυπεί και με προβληματίζει και παλεύω καθημερινά για την πλήρη αποκατάσταση στης σχέσης εμπιστοςύνης μεταξύ του επίσημου κράτους και των δικαστικών λειτουργών, η οποία παρόλες τις τριβές θεωρώ οτι παραμένει ισχυρή. Το δημόσιο δεν αρνείται τις οφειλές. Τις αναγνωρίζει. Ωστόσο αναγνωρίζει ότι αδυνατεί να καταβαλλει άμεσα όλα τα οφειλομενα. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με την ορθή εκτέλεση του προυπολογισμού, προκειμένου η χώρα να βγει από τη στενωπό.

Για τον κ. Αθανασίου η κυβέρνηση δεν έδειξε αςέβια στις δικαστικές αποφασεις αλλά αδυναμία. ¨αν η κυβέρνηση δεν σεβόταν τις δικαστικές αποφάσεις τότε πες τε μου γιατί ψήφισε νομο για την καταβολή του συνόλου των αναδρομικών και την προσαρμογή των αποδοχών στο ύψος του Αυγούστου;

Για Νικο Ρωμανό: Οποις περνάει στο πανεπιστήμιο δεν σημαίναι αυτόματα ότι θα πάρει και άδεια. (Ανέλυσε και πάλι το νομοθετικό καθεστώς) Μόνο τα δικαστήρια, μόνο τα συμβούλια μπορούν να αντικαταστήσουν μία προσωρινή κράτηση. Το δικαστικό συμβούλιο δεν μπήκε στην ουςία. Το μόνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι ότι κάνουν και τα ευρωπαικά κράτή. Να τελειώσει τις σπουδές του. Κατηγορείται για πράξεις του κοινού ποινικικού δικαίου. Το υπουργείο το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να φέρει διάταξη γιανα συνεχίσει τις σπουδές του . Αυτό μπορεί να κάνει και αυτό κάνει. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή ενός παιδιού. Και θα περίμενα να ακούγονται πιο υπεύθυνες θέσεις.

Τα βραχιολάκια θα χρησιμοποιούνται και για τις εκπαιδευτικές άδειες, 

Σε απαντησή της για την ομιλία του υπουργού η Βασιλική Θάνου υποστήριξε: "εμεις απανταμε στα πλήγνατα και στις προσβολές σε βάρος μας. Δεν ειπβαι σιπκαιο να μας ψέγετε οταν μιλάμε για απολυταρχικό κράτος όταν μας κάνατε περικοπές ύψους 60%. Δεν μπορούμε να μην αντιδράμε, είναι καθηκον μας να τα καταγγέλουμε αυτά".