Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής σήμερα
<p>Εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας </p>
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής καθιερώθηκε από τον υπουργό πολιτισμού Ζακ Λανγκ, στο Παρίσι, το 1982, και πέρασε τα γαλλικά σύνορα το 1985, με την Αθήνα, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, να γίνεται η πρώτη - εκτός Γαλλίας- πόλη, στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής.
Στα επόμενα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έγινε ένας πραγματικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε χρόνο, στις 21 Ιουνίου, πρώτη ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, σε περισσότερες από 22 χώρες.
Κάθε χρόνο, αυτήν την ημέρα, επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και διάφορα άλλα μέρη, παρουσιάζοντας συναυλίες από όλο το μουσικό φάσμα.
Σχεδιασμός εμπνευσμένος από το όραμα της Μελίνας Μερκούρη
Οι φετινές εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής συμπίπτουν με τα είκοσι χρόνια από την υπογραφή της χάρτας της Βουδαπέστης, η οποία δημιούργησε το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. Συμπίπτουν όμως, επίσης, με τα τριάντα χρόνια του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που ξεκίνησε από την Αθήνα το 1985, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη.
Ο φετινός σχεδιασμός εμπνεύστηκε από το όραμα της Μελίνας Μερκούρη και τους τόσο επίκαιρους λόγους που γέννησαν το θεσμό των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Πρωτευουσών, όταν ήδη το 1983 είχε αναφέρει ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ψυχή» και όπως είχε τόνισε η ίδια, «μόνο ο πολιτισμός μπορεί να τη προσφέρει».
Οι φετινές πανελλαδικές εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2015 τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, και είναι αφιερωμένες στην Μελίνα Μερκούρη και την Ευρώπη του Πολιτισμού.
Η 21η Ιουνίου αναμένεται να είναι γεμάτη μελωδίες, συναισθήματα, ήχους παραδοσιακούς και σύγχρονους, για να φέρει στο προσκήνιο τον τεράστιο πολιτιστικό μας πλούτο, σε κάθε γωνιά, σε κάθε πλατεία, πάρκο και πεζόδρομο της χώρας, και πιο συγκεκριμένα στους εξής δήμους: Άγιο Δημήτριο (Αττικής), Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Αμαλιάδα, Βέροια, Βόλο, Δελφούς, Διδυμότειχο, Δομοκό, Έδεσσα, Ηράκλειο, Ιτέα, Καβάλα, Καλλιθέα, Κεφαλονιά, Κύθηρα, Λάρισα, Λιβαδιά, Λουτράκι, Ξάνθη, Πάτρα, Πρέβεζα, Σαλαμίνα, Σέρρες, Σπαρτή, τα Χανιά, στα νησιά του αιγαίου όπως η Σάμος, Σαντορίνη, Νάξος, Πάρος, στις μεγαλουπόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ακόμη και στη μοναδική Δονούσα των 130 κατοίκων.
Σε μια περίοδο με ιδιαίτερες δυσκολίες, εντάσεις και αβεβαιότητα, η δύναμη της τέχνης και της μουσικής έδωσαν το στίγμα ώστε για άλλη μια χρονιά, 33 πόλεις, 15 δημοτικές πολιτιστικές οργανώσεις, 26 δήμοι, 40 πολιτιστικά ιδρύματα, 90 χορηγοί επικοινωνίας, 170 συνδιοργανωτές, 285 εταιρίες/προμηθευτές και συνεργάτες παραγωγής, 300 εθελοντές και περίπου 450 σχήματα/ορχήστρες να ενωθούν πανελλαδικά, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας, αρμονίας και ελπίδας.