Το θέμα της λαθρομεταναστεύσεως σε Ελλάδα και Βουλγαρία, αμφότερες κράτη-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και το πώς μπορούν να συμβάλλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών στην αντιμετώπισή του, ήταν αυτό που κυριάρχησε κατά την επίσημη επίσκεψη που είχε στη Σόφια και που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Βούλγαρο ομόλογό του  Angel Naydenov. 

Ο Δ.Αβραμόπουλος, ο οποίος συνοδευόταν και από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, συζήτησε επίσης με τη Βουλγαρική πλευρά και άλλα θέματα διμερούς, όπως:

• Κοινές πρωτοβουλίες ως σύμμαχοι και εταίροι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

• Την ανησυχία των δύο πλευρών, σχετικά με το προσφυγικό κύμα και την ανάγκη, ακόμα και με κοινές πρωτοβουλίες, όπως να τεθεί το θέμα στις ευρωπαϊκές δομές με γνώμονα τη δραστήρια συμμετοχή και της ΕΕ στο πρόβλημα και ταυτόχρονα την υποβοήθηση των χωρών που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα από οικονομικής και τεχνικής άποψης. 

• Αναφορικά με την περιφερειακή συνεργασία, αποφασίστηκε η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών τόσο σε ό,τι αφορά την συνέχιση των συναντήσεων των υπουργών Αμύνης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και σε ό,τι αφορά την πρακτική υλοποίηση της συμμετοχής μας στις πολυεθνικές ειρηνευτικές δυνάμεις και στην ταξιαρχία SEEBRIG ως βασικό στοιχείο αυτών των δυνάμεων, την διαπραγμάτευση, την υπογραφή και την επικύρωση του πίνακα ανταλλαγών μεταξύ των στρατηγείων. 

• Σε διμερές επίπεδο αποφασίστηκε η εκπαίδευση αξιωματικών των ΕΔ των δύο χώρων, η συμμετοχή αξιωματικών στις διάφορες διοικήσεις διεθνών θεσμών, στους οποίους συμμετέχουν οι δύο χώρες, πρωτοβουλίες που συνδέονται με την κυβερνοασφάλεια. Παρόμοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στη Βουλγαρία και θα αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με προϊόντα software για τις αεροπορικές δυνάμεις και φυσικά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της υπογραφής και επικύρωσης τεχνικού πρωτοκόλλου που συνοδεύει τη διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας σχετικά με κοινές επιχειρήσεις άμυνας και αστυνόμευσης του εναέριου χώρου και τις διασυνοριακές επιχειρήσεις.

Για το θέμα της λαθρομεταναστεύσεως ο Δ.Αβραμόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε τρία σημεία: 1)Τ ην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, όπου η Ελλάδα έχει ήδη αναπτύξει πρωτοβουλίες και στο πλαίσιο της Ελληνικής προεδρίας της ΕΕ από την 1/1/2014 θα συζητηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και συνεργασία επ’ αυτού με τη Βουλγαρία. 2)Εμπέδωση κλίματος κοινωνικής σταθερότητας εντός των δύο χωρών, κυρίως ως προς το ότι η λαθρομετανάστευση προκάλεσε προβλήματα. 3)Μια πιο πρακτική και αποτελεσματική πολιτική αναχαιτίσεως αυτού του ρεύματος, όπου ζήτησε και τη βοήθεια από «γειτονικές χώρες μέσω των οποίων διέρχονται αυτά τα ρεύματα», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Στο πλαίσιο της παραμονής του στη Σόφια ο Δ.Αβραμόπουλος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Rosen Plevneliev, ενώ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Mihail Mikov. 

Λ.Σ.Μ.