Συστατικά

Για το σιρόπι

1 λίτρο νερό
900 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 στικ κανέλας
2 κ.σ. μέλι
φλούδες από 1 λεμόνι

Για τη γέμιση

1200 γρ. αμύγδαλα
2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο

Για τη σύνθεση

900 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
750 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για το σερβίρισμα

1 στικ κανέλας
φλούδες από λεμόνι
φύλλα δυόσμου


Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μέλι, τις φλούδες από το λεμόνι και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά.
Αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για τη γέμιση

Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα αμύγδαλα και τα χτυπάμε καλά μέχρι να σπάσουν τελείως τα αμύγδαλα. Δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη.
Μεταφέρουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε.

Για τη σύνθεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140ο C στον αέρα.
Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο εργασίας μας και τα κόβουμε στη μέση από τη μεγάλη πλευρά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 28x36 εκ., απλώνουμε το ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για άλλα 5 φύλλα.
Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με λίγη από τη γέμιση, καλύπτουμε με ένα φύλλο και βουτυρώνουμε.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Καλύπτουμε με τα τελευταία 6 φύλλα πασπαλίζοντας ενδιάμεσα με βούτυρο.
Χαράσσουμε σε 20-25 κομμάτια και περιχύνουμε με το βούτυρο που πιθανόν να έχει περισσέψει.
Ψήνουμε για 3 ½ ώρες.
Αφαιρούμε και με μία κουτάλα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε 1 ώρα για να απορροφηθεί.
Σερβίρουμε με την κανέλα, τις φλούδες από το λεμόνι και φύλλα δυόσμου.
πηγή: akipetretzikis.com