Ο συνδυασμός της φέτας με τα όσπρια (π.χ. φακές-φασόλια γίγαντες-ρεβίθια) είναι ένας πολύ ισορροπημένος διατροφικός συνδυασμός με ωραία γεύση.

Άλλωστε η λατρεμένη φέτα αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για τα όσπρια.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα όσπρια είναι πηγές φυτικής πρωτεΐνης χαμηλής βιολογικής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν περιέχουν και τα 11 βασικά αμινοξέα που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.

Οι τροφές ζωικής προέλευσης περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που σημαίνει ότι περιέχουν και τα 11 απαραίτητα αμινοξέα.

Γι’ αυτό και στην περίπτωση αυτή η φέτα αποτελεί το καταλληλότερο «συμπλήρωμα» αμινοξέων.

Εξαίρεση αποτελούν τα άτομα με αναιμία, διότι το ασβέστιο που περιέχει η φέτα και γενικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μειώνουν τη απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου των οσπρίων.

Όμως, τα υγιή άτομα που καταναλώνουν μια ποικιλία τροφίμων, η ποσότητα μειωμένης απορρόφησης του σιδήρου από τα όσπρια δεν είναι συνήθως ανησυχητική.

Αν και ο μηχανισμός με τον οποίο το ασβέστιο αναστέλλει την εντερική απορρόφηση του σιδήρου παραμένει ασαφής, το όριο στο οποίο αρχίζει η παρεμβολή είναι περίπου 300 mg ασβεστίου.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι 50 γραμμάρια τυρί φέτα (περιέχουν 246 mg ασβεστίου) μπορούν να καταναλωθούν συνδυαστικά με τα όσπρια άφοβα απ’ όλους, όπως φακές με φέτα, ρεβίθια με φέτα, φασολάδα με φέτα κτλ.