Ο αρακάς είναι μέρος της μεσογειακής μας κουζίνας, δίνει χρώμα και γεύση στα πιάτα μας και πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι φρέσκος την άνοιξη, όπου κόβεται και συσκευάζεται για να κρατηθεί κατεψυγμένος μέχρι να τον μαγειρέψουμε.

Ας δούμε με την σειρά που ακολουθούν τα θρεπτικά συστατικά του αρακά, και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που τον μαγειρεύουμε μαζί με ρύζι όχι μονό για το χρώμα που δίνει στο πιάτο μας και την γεύση του.

Θρεπτικά συστατικά

Πρωτεΐνες
Φυτικές ίνες
Ιχνοστοιχεία
Πολυφαινόλες
Καροτενοειδή
Αντιφλεγμονώδη
Υδατάνθρακες
Βιταμίνη C
Βιταμίνη Ε
Αντιοξειδωτικά

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, όταν μπει στο πιάτο μας κάνει καλό γιατί βοηθά στη διαχείριση του βάρους, κάτι που το ξέρουν πολύ καλά οι γυναίκες.

Επίσης, βοηθά στη διαχείριση του βάρους, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου, ενισχύει το ανοσοποιητικό, προστατεύει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, και τέλος ενισχύει τα κόκαλα.

Ας φτιάξουμε τώρα ρύζι με αρακά

Υλικά

» 2 κούπες ρύζι κίτρινο
» 2 κούπες αρακά
» 2 κ.τ.σ. βούτυρο
» 4 κούπες νερό ζεστό ή ζωμό λαχανικών
» 1 κρεμμύδι μέτριο - ψιλοκομμένο -
» λίγο άνηθο - ψιλοκομμένο -
» αλάτι
» πιπέρι
» ελαιόλαδο

Εκτέλεση

- Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι.

- Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε κι αυτό για λίγο.

- Κατόπιν ρίχνετε τον αρακά και ανακατεύετε καλά.

- Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε 4 κούπες νερό ζεστό ή ζωμό λαχανικών.

- Σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει το φαγητό μέχρι να σωθεί το νερό, περίπου 20-25 λεπτά.

- Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό.

- Στο τέλος προσθέτετε το βούτυρο και τον άνηθο και ανακατεύετε ελαφρά.

Σε σχέση με τον αρακά μπορούμε να τον μαγειρέψουμε μόνο του, ως συνοδευτικό του κυρίως πιάτου μας.

Μπορούμε να τον βράσουμε, να τον ατμίσουμε, να τον αλείψουμε με βούτυρο, να πασπαλίσουμε με αλατοπίπερο, να τον βάλουμε σε πίτες, ομελέτες, λαδερά, σαλάτες, σουφλέ, ζυμαρικά, να τον κάνουμε πουρέ, να τον προσθέσουμε σε σούπες.

Tips

Ξεπλένουμε καλά με νερό τον κατεψυγμένο αρακά ή τον αρακά από κονσέρβα, γιατί έχει αρκετό αλάτι.

Όταν αγοράζουμε αρακά, φροντίζουμε οι λοβοί να είναι σφιχτοί και απαλοί, με αρκετά ζωντανό πράσινο χρώμα. Ελέγχουμε πιέζοντας έναν λοβό για να δούμε και το χρώμα του αρακά στο εσωτερικό.

Ο φρέσκος αρακάς μπορεί να ζεματιστεί για 1-2 λεπτά και μετά να καταψυχθεί για να αποθηκευτεί. Καλό είναι να καταναλώνεται μέσα σε 12 μήνες.

Γρήγορο γεύμα με αρακά

Ζεσταίνουμε νερό σε ένα κατσαρολάκι και όταν βράσει, προσθέτουμε τον αρακά, βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε για 3 λεπτά. Βάζουμε σε ένα μπολ, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και βαλσάμικο, λίγη ρίγανη ή και άνηθο, κομμένες ντομάτες και παξιμάδι και απολαμβάνουμε.

Ο αρακάς ταιριάζει σε πράσινες σαλάτες και σε συνταγές με ζυμαρικά, αλλά και κοκκινιστός με κοτόπουλο.