Λαχταριστή σπιτική τυρόπιτα με μπεσαμέλ
Υλικά Συνταγής
Για το σπιτικό φύλλο
750 γραμμ. αλεύρι
1.κ.σ. ξίδι
1 κ.σ. αλάτι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
όσο πάρει (περίπου 400 ml) νερό χλιαρό
2 κ.σ. βούτυρο φυτικό λιωμένο και κρύο για το άλειμμα των φύλλων
Για την αφράτη γέμιση με μπεσαμέλ
100 γραμ. βούτυρο
100 γραμ. αλεύρι
1 λίτρο ζεστό φρέσκο γάλα
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
2 αυγά
600 γραμ. φέτα (τρίμμα)
150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
λίγο αλάτι
μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα
Υλικά Συνταγής
Για το σπιτικό φύλλο
750 γραμμ. αλεύρι
1.κ.σ. ξίδι
1 κ.σ. αλάτι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
όσο πάρει (περίπου 400 ml) νερό χλιαρό
2 κ.σ. βούτυρο φυτικό λιωμένο και κρύο για το άλειμμα των φύλλων
Για την αφράτη γέμιση με μπεσαμέλ
100 γραμ. βούτυρο
100 γραμ. αλεύρι
1 λίτρο ζεστό φρέσκο γάλα
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
2 αυγά
600 γραμ. φέτα (τρίμμα)
150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
λίγο αλάτι
μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα
Εκτέλεση
Για την σπιτική τυρόπιτα με μπεσαμέλ, φτιάχνουμε πρώτα το σπιτικό χωριάτικο φύλλο.
Για το σπιτικό φύλλο
Βάζουμε όλα τα υλικά για το χωριάτικο φύλλο σε λεκάνη και λίγο λίγο ρίχνουμε το νερό ζυμώνοντας μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
Την πλάθουμε σε μπαστούνι (φυτίλι) και την κόβουμε στη μέση. Κάθε κομμάτι το χωρίζουμε σε έξι μικρότερα.
Ανοίγουμε τα έξι κομμάτια ζύμης σε διάμετρο 20 εκ. Αλείφουμε κάθε φύλλο με λίγο λιωμένο και κρύο βούτυρο και βάζουμε το πρώτο φυλλαράκι πάνω στο άλλο. Το τελευταίο (6ο) δεν το βουτυρώνουμε. Πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα πιάτο και τα βάζουμε μέσα. Τα αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο.
Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο κομμάτι ζύμης.
Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε δύο μεγάλα φύλλα.
Για την αφράτη γέμιση με μπεσαμέλ και τυριά
Φτιάχνουμε πρώτα την αφράτη κρέμα μπεσαμέλ. Σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με σύρμα για 2΄-3΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Λίγο λίγο, και ανακατεύοντας, προσθέτουμε το ζεστό γάλα. Αφήνουμε την κρέμα να δέσει, αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε μοσχοκάρυδο.Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά στην κρέμα ανακατεύοντάς τη με σύρμα. Τέλος προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει.
Στήνουμε την τυρόπιτα με μπεσαμέλ στο ταψί
Λαδώνουμε ένα ταψί Νο 40 και απλώνουμε το πρώτο χωριάτικο φύλλο με τις άκρες να προεξέχουν. Αδειάζουμε τη γέμιση. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, ελαφρά σουρωμένο. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα στρίβοντας. Χαράζουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε το ελαιόλαδο. Ραντίζουμε με τα δάχτυλα λίγο νερό.
Ψήνουμε την τυρόπιτα στους 180οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, έως ότου ροδίσει. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και έπειτα σερβίρουμε.
Πηγή: argiro.gr
Για το σπιτικό φύλλο
750 γραμμ. αλεύρι
1.κ.σ. ξίδι
1 κ.σ. αλάτι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
όσο πάρει (περίπου 400 ml) νερό χλιαρό
2 κ.σ. βούτυρο φυτικό λιωμένο και κρύο για το άλειμμα των φύλλων
Για την αφράτη γέμιση με μπεσαμέλ
100 γραμ. βούτυρο
100 γραμ. αλεύρι
1 λίτρο ζεστό φρέσκο γάλα
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
2 αυγά
600 γραμ. φέτα (τρίμμα)
150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
λίγο αλάτι
μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα
Υλικά Συνταγής
Για το σπιτικό φύλλο
750 γραμμ. αλεύρι
1.κ.σ. ξίδι
1 κ.σ. αλάτι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
όσο πάρει (περίπου 400 ml) νερό χλιαρό
2 κ.σ. βούτυρο φυτικό λιωμένο και κρύο για το άλειμμα των φύλλων
Για την αφράτη γέμιση με μπεσαμέλ
100 γραμ. βούτυρο
100 γραμ. αλεύρι
1 λίτρο ζεστό φρέσκο γάλα
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
2 αυγά
600 γραμ. φέτα (τρίμμα)
150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
λίγο αλάτι
μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα
Εκτέλεση
Για την σπιτική τυρόπιτα με μπεσαμέλ, φτιάχνουμε πρώτα το σπιτικό χωριάτικο φύλλο.
Για το σπιτικό φύλλο
Βάζουμε όλα τα υλικά για το χωριάτικο φύλλο σε λεκάνη και λίγο λίγο ρίχνουμε το νερό ζυμώνοντας μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
Την πλάθουμε σε μπαστούνι (φυτίλι) και την κόβουμε στη μέση. Κάθε κομμάτι το χωρίζουμε σε έξι μικρότερα.
Ανοίγουμε τα έξι κομμάτια ζύμης σε διάμετρο 20 εκ. Αλείφουμε κάθε φύλλο με λίγο λιωμένο και κρύο βούτυρο και βάζουμε το πρώτο φυλλαράκι πάνω στο άλλο. Το τελευταίο (6ο) δεν το βουτυρώνουμε. Πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα πιάτο και τα βάζουμε μέσα. Τα αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο.
Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο κομμάτι ζύμης.
Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε δύο μεγάλα φύλλα.
Για την αφράτη γέμιση με μπεσαμέλ και τυριά
Φτιάχνουμε πρώτα την αφράτη κρέμα μπεσαμέλ. Σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με σύρμα για 2΄-3΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Λίγο λίγο, και ανακατεύοντας, προσθέτουμε το ζεστό γάλα. Αφήνουμε την κρέμα να δέσει, αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε μοσχοκάρυδο.Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά στην κρέμα ανακατεύοντάς τη με σύρμα. Τέλος προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει.
Στήνουμε την τυρόπιτα με μπεσαμέλ στο ταψί
Λαδώνουμε ένα ταψί Νο 40 και απλώνουμε το πρώτο χωριάτικο φύλλο με τις άκρες να προεξέχουν. Αδειάζουμε τη γέμιση. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, ελαφρά σουρωμένο. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα στρίβοντας. Χαράζουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε το ελαιόλαδο. Ραντίζουμε με τα δάχτυλα λίγο νερό.
Ψήνουμε την τυρόπιτα στους 180οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, έως ότου ροδίσει. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και έπειτα σερβίρουμε.
Πηγή: argiro.gr