Για το γιορτινό σας τραπέζι φτιάξτε πεντανόστιμες πατάτες ογκρατέν
recipe_main_akis-petretzikis-ogkraten-patatas
Γεύσεις

Για το γιορτινό σας τραπέζι φτιάξτε πεντανόστιμες πατάτες ογκρατέν

Συστατικά

4 πατάτες, καθαρισμένες, κομμλενες σε κύβους 1 εκ.
500 γρ. νερό
1 κύβο κότας
2 κρεμμύδια, μέτρια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. μανιτάρια champignon, κομμένα στα 4
2 κ.γ. μυρωδικά, ξερά
200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
2 φέτες ζαμπόν
50 γρ. φρυγανιά τριμμένη

Για τη μπεσαμέλ

250 γρ. γάλα
5 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
3 κ.σ. βούτυρο
1 αβγό
αλάτι
πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ευχαριστούμε πολύ το μέλος μας Βάσω Φαλετα για τη συνταγή!

Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τις πατάτες σε 500 γρ. βραστό νερό μαζί με τον κύβο, για 10 λεπτά, προσέχοντας η κατσαρόλα να είναι σκεπασμένη με καπάκι.
Στραγγίζουμε τις πατάτες και κρατάμε τον ζωμό που θα τον χρειαστούμε αργότερα για τη μπεσαμέλ σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα. Μετράμε τον ζωμό να είναι 500 γρ. και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες μαζί με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και 1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά και να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε από το τηγάνι.
Στη συνέχεια στο ίδιο τηγάνι και χωρίς να το πλύνουμε προσθέτουμε τα μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα, τις άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα μυρωδικά.
Σοτάρουμε και αυτά για 8-10 λεπτά σε πολύ δυνατή φωτιά ώστε να χάσουν τα μανιτάρια αρκετή από την υγρασία τους. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Στρώνουμε σε μία στρώση τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια, σε μικρό, βουτυρωμένο πυρέξ (25x35 εκ.) και πασπαλίζουμε με τα 3/4 από το τριμμένο τυρί και όλο το ζαμπόν κομμένο σε λεπτές λωρίδες.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ, ως εξής : σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα, το γάλα, το αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, λίγο αλάτι και πιπέρι να γίνουν ένα μείγμα.
Το μείγμα αυτό το ρίχνουμε στον ζωμό από τις πατάτες, που έχει ήδη κρυώσει και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα.
Ανάβουμε το μάτι και ζεσταίνουμε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει και να γίνει μια λεία κρέμα καθώς βράζει.
Τέλος ρίχνουμε τη μπεσαμέλ στο πυρέξ, πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά, το υπόλοιπο τυρί, και ψήνουμε για 40 λεπτά.

πηγή: akispetretzikis.com

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα