Τα πιο νόστιμα ρολάκια των Χριστουγέννων
Συστατικά
Για τη ζύμη
250 γρ. γάλα
2 αυγά μεσαία, θερμοκρασία δωματίου
80 γρ. βούτυρο λιωμένο
700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
1 κ.γ. αλάτι
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
30 γρ. βούτυρο λιωμένο (για άλειμμα)
Για τη γέμιση
50 γρ. βούτυρο, θερμοκρασία δωματίου
25 γρ. ζάχαρη άχνη
300 γρ. minced meat
100 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
100 γρ. κεράσια γλασέ
Για το σερβίρισμα
250 γρ. λευκή κουβερτούρα λιωμένη
100 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ζεσταίνουμε το γάλα στον φούρνο μικροκυμάτων για 50-60 δευτερόλεπτα στα 700 Watt και προσέχουμε να μην κάψει πολύ.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα, τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το αλάτι, τα αυγά και το αλεύρι, σταδιακά, μέχρι το ζυμάρι να πάρει μορφή μπάλας.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, το οποίο έχουμε αλείψει με βούτυρο τον πάτο του, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε στον αλευρωμένο πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα.
Με τον πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε ορθογώνιο 45x40 εκ. με την μεγαλύτερη επιφάνεια να είναι προς την πλευρά μας.
Ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ζυμαριού. Στη συνέχεια απλώνουμε το minced meat, τα βερίκοκα και τέλος τα κεράσια.
Τυλίγουμε σφιχτά τη ζύμη σε ρόλο από τη μεγάλη επιφάνεια και κλείνουμε την άκρη με λίγο νερό για να κολλήσει.
Με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβουμε σε 12 ίσα κομμάτια και μεταφέρουμε σε ένα ταψί 25x35 εκ., στρωμένο με λαδόκολλα.
Αφήνουμε να φουσκώσουν για επιπλέον 30 λεπτά.
Ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Για το σερβίρισμα
Λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα και την κουβερτούρα, ξεχωριστά, σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα.
Την αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και βουτάμε μέσα τα ρολάκια μέχρι τη μέση. Τα αφήνουμε πάνω σε λαδόκολλα να κρυώσουν.
Βάζουμε τη λιωμένη κουβερτούρα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Σχηματίζουμε δεντράκια πάνω σε μία λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν.
Με προσοχή βγάζουμε τα δεντράκια και διακοσμούμε τα ρολάκια.
Πηγή άρθρου: akispetretzikis.gr
Για τη ζύμη
250 γρ. γάλα
2 αυγά μεσαία, θερμοκρασία δωματίου
80 γρ. βούτυρο λιωμένο
700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
1 κ.γ. αλάτι
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
30 γρ. βούτυρο λιωμένο (για άλειμμα)
Για τη γέμιση
50 γρ. βούτυρο, θερμοκρασία δωματίου
25 γρ. ζάχαρη άχνη
300 γρ. minced meat
100 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
100 γρ. κεράσια γλασέ
Για το σερβίρισμα
250 γρ. λευκή κουβερτούρα λιωμένη
100 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ζεσταίνουμε το γάλα στον φούρνο μικροκυμάτων για 50-60 δευτερόλεπτα στα 700 Watt και προσέχουμε να μην κάψει πολύ.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα, τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το αλάτι, τα αυγά και το αλεύρι, σταδιακά, μέχρι το ζυμάρι να πάρει μορφή μπάλας.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, το οποίο έχουμε αλείψει με βούτυρο τον πάτο του, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε στον αλευρωμένο πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα.
Με τον πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε ορθογώνιο 45x40 εκ. με την μεγαλύτερη επιφάνεια να είναι προς την πλευρά μας.
Ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ζυμαριού. Στη συνέχεια απλώνουμε το minced meat, τα βερίκοκα και τέλος τα κεράσια.
Τυλίγουμε σφιχτά τη ζύμη σε ρόλο από τη μεγάλη επιφάνεια και κλείνουμε την άκρη με λίγο νερό για να κολλήσει.
Με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβουμε σε 12 ίσα κομμάτια και μεταφέρουμε σε ένα ταψί 25x35 εκ., στρωμένο με λαδόκολλα.
Αφήνουμε να φουσκώσουν για επιπλέον 30 λεπτά.
Ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Για το σερβίρισμα
Λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα και την κουβερτούρα, ξεχωριστά, σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα.
Την αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και βουτάμε μέσα τα ρολάκια μέχρι τη μέση. Τα αφήνουμε πάνω σε λαδόκολλα να κρυώσουν.
Βάζουμε τη λιωμένη κουβερτούρα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Σχηματίζουμε δεντράκια πάνω σε μία λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν.
Με προσοχή βγάζουμε τα δεντράκια και διακοσμούμε τα ρολάκια.
Πηγή άρθρου: akispetretzikis.gr