Συστατικά

Για το παντεσπάνι

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ .γ. κανέλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. τζίντζερ
90 γρ. κακάο + έξτρα για τη φόρμα
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
400 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για τη φόρμα
400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
5 αυγά μέτρια, σε θερμοκρασία δωματίου
90 γρ. γιαούρτι

Για την κρέμα

400 γρ. κάστανα, καθαρισμένα και βρασμένα (καθαρό βάρος)
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
30 γρ. κονιάκ
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
500 γρ. νερό + έξτρα ζεστό, προαιρετικά
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
250 γρ. κρέμα γάλακτος

Για το σερβίρισμα

5 κουκουνάρια από σοκολάτα
ζάχαρη άχνη


Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά. Το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το τζίντζερ, το κακάο, το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ένα-ένα τα αυγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα για να προσθέσουμε το επόμενο.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το γιαούρτι και τα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βουτυρωνουμε και κακαώνουμε τρεις στρογγυλές φόρμες διαμέτρου 20 εκ. και μοιράζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε για 25 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Για την κρέμα

Ρίχνουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι τα βρασμένα κάστανα, τη ζάχαρη, το κονιάκ, τη βανίλια, το νερό και βράζουμε, με ανοιχτό καπάκι, για 25-30 λεπτά.
Μόλις μειωθεί η στάθμη του νερού και μείνει περίπου ένα δάχτυλο (1 εκ.) αφαιρούμε από τη φωτιά.
Μεταφέρουμε όλο το μείγμα στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τα κάστανα και γίνει το μείγμα μας πουρές (μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό).
Όταν είναι έτοιμος ο πουρές, τον μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Όσο είναι ακόμα ζεστός, προσθέτουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη, ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε με το σύρμα για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνει σαντιγί.
Όταν κρυώσει ο πουρές με τα κάστανα και τη σοκολάτα, προσθέτουμε τη σαντιγί σε δόσεις με τη βοήθεια μιας μαρίζ και ανακατεύουμε ελαφρά ώστε να ομογενοποιηθεί και αφρατέψει το μείγμα.

Για τη σύνθεση

Απλώνουμε λίγο από την κρέμα στην πιατέλα σερβιρίσματος ώστε να κολλήσει πάνω το ένα παντεσπάνι. Βάζουμε, το λιγότερο όμορφο εμφανισιακά, στη βάση.
Βάζουμε το 1/3 από την κρέμα πάνω στο παντεσπάνι και απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του.
Τοποθετούμε πάνω από το δεύτερο παντεσπάνι, το υπόλοιπο 1/3 από την κρέμα και απλώνουμε μέχρι να καλυφθεί η επιφάνειά του.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το τρίτο παντεσπάνι.
Με μία σπάτουλα απλώνουμε όση κρεμα έχει περισσέψει στην επιφάνεια και περιμετρικά της τούρτας.
Σερβίρουμε με τα κουκουνάρια από σοκολάτα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Πηγή άρθρου: akispetretzikis.gr