Ελληνοφρένεια (επανάληψη)
Ελληνοφρένεια (επανάληψη) Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
Πεντανόστιμη τάρτα με μπρόκολο
φαι
Γεύσεις

Πεντανόστιμη τάρτα με μπρόκολο

Υλικά

1 φύλλο κουρού
750 γρ. μπρόκολο , κατεψυγμένο
150 γρ. ζαμπόν, κομμάτι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
250 γρ. τυρί κρέμα
200 γρ. γραβιέρα
100 γρ. παρμεζάνα
3 αβγά, μέτρια
1 κρόκο
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. δυόσμο, φρέσκο
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο

Για το σερβίρισμα

1 κ.σ. θυμάρι
1 κ.σ. δυόσμο
ελαιόλαδο, λίγο


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.

Αλευροβουτυρώνουμε μία ταρτιέρα 28 εκ. στρογγυλή, απλώνουμε το φύλλο και το πιέζουμε καλά με τα χέρια μας για να κολλήσει καλά και στον πάτο και στα τοιχώματα. Φροντίζουμε να περισσεύει έξω από την ταρτιέρα φύλλο και να μην το κόψουμε. Το φύλλο που περισσεύει το αποθηκεύουμε για άλλη χρήση.

Με ένα πιρούνι τρυπάμε σε πολλά σημεία το φύλλο κουρού στη βάση της ταρτιέρας.

Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.

Βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το μπρόκολο. Μαγειρεύουμε 3-5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίσει να βράζει. Στη συνέχεια το σουρώνουμε.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Κόβουμε το ζαμπόν και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μικρά κομμάτια 0,5 εκ. και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα, τη γραβιέρα, τη μισή παρμεζάνα, τα αυγά και τον κρόκο.

Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Απλώνουμε στον πάτο της τάρτας το ζαμπόν με το φρέσκο κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε το μισό μπρόκολο.

Το άλλο μισό μπρόκολο το βάζουμε σε μία καθαρή πετσέτα και το στύβουμε ώστε να φύγει όλη η υγρασία. Στη συνέχεια το βάζουμε σε ένα μούλτι και χτυπάμε μέχρι να λιώσει.
Το βάζουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Ψιλοκόβουμε δυόσμο και θυμάρι και τα προσθέτουμε στην τάρτα. Στη συνέχεια τη γεμίζουμε με όλη τη γέμιση και την απλώνουμε ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια της τάρτας.
Κόβουμε το φύλλο στο σημείο που προεξέχει από την ταρτιέρα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα από πάνω.

Μεταφέρουμε την τάρτα προσεκτικά στον φούρνο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά.

Μετά το τέλος του ψησίματος, αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα. Η τάρτα, ιδανικά, σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε σε ένα ξύλο κοπής τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τη ρίγανη, το θυμάρι, πασπαλίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε.


Πηγή: akispetretzikis.com

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα