Γευστική τάρτα με κατσικίσιο τυρί και σπανάκι
Συστατικά
Για τη ζύμη
230 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. βούτυρο, πολύ παγωμένο, κομμένο σε κύβους
1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο + έξτρα για το άλειμμα της τάρτας
1-2 κ.σ. νερό, παγωμένο, προαιρετικά
Για τη γέμιση
1 κρεμμύδι, μέτριο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 αβγά, μεγάλα
150 γρ. γάλα
1/2 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι
1 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
150 γρ. κατσικίσιο τυρί, (ρολό), σπασμένο σε κομμάτια με τα δάχτυλά μας
100 γρ. σπανάκι, baby, χοντροκομμένο + έξτρα φύλλα για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο και τα χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
Προσθέτουμε το αβγό και χτυπάμε ξανά.
Αν δεν πλάθεται το μείγμα, προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη.
Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για την τάρτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Ανοίγουμε με τον πλάστη το ζυμάρι σε φύλλο για μια ορθογώνια ταρτιέρα 22x32 εκ.
Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στο φύλλο και το μεταφέρουμε στον φούρνο. Κρατάμε τα κομμάτια ζύμης που περίσσεψαν.
Ψήνουμε την τάρτα για 5 λεπτά, τη βγάζουμε, και αν υπάρχουν τρύπες τις καλύπτουμε με τη ζύμη που κρατήσαμε.
Αλείφουμε τη ζύμη με το αβγό και ψήνουμε για ακόμα 1 λεπτό.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το σχοινόπρασο και το μοσχοκάρυδο.
Απλώνουμε στη βάση της τάρτας τα σοτέ κρεμμύδια, το τυρί και το σπανάκι.
Αδειάζουμε από πάνω το μείγμα με το γάλα και ψήνουμε για 15 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά ή μέχρι να πήξει η γέμιση.
Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και μόλις κρυώσει τη σερβίρουμε με φύλλα από σπανάκι.
Πηγή άρθρου: akispetretzikis.gr
Για τη ζύμη
230 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. βούτυρο, πολύ παγωμένο, κομμένο σε κύβους
1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο + έξτρα για το άλειμμα της τάρτας
1-2 κ.σ. νερό, παγωμένο, προαιρετικά
Για τη γέμιση
1 κρεμμύδι, μέτριο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 αβγά, μεγάλα
150 γρ. γάλα
1/2 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι
1 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
150 γρ. κατσικίσιο τυρί, (ρολό), σπασμένο σε κομμάτια με τα δάχτυλά μας
100 γρ. σπανάκι, baby, χοντροκομμένο + έξτρα φύλλα για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο και τα χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
Προσθέτουμε το αβγό και χτυπάμε ξανά.
Αν δεν πλάθεται το μείγμα, προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη.
Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για την τάρτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Ανοίγουμε με τον πλάστη το ζυμάρι σε φύλλο για μια ορθογώνια ταρτιέρα 22x32 εκ.
Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στο φύλλο και το μεταφέρουμε στον φούρνο. Κρατάμε τα κομμάτια ζύμης που περίσσεψαν.
Ψήνουμε την τάρτα για 5 λεπτά, τη βγάζουμε, και αν υπάρχουν τρύπες τις καλύπτουμε με τη ζύμη που κρατήσαμε.
Αλείφουμε τη ζύμη με το αβγό και ψήνουμε για ακόμα 1 λεπτό.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το σχοινόπρασο και το μοσχοκάρυδο.
Απλώνουμε στη βάση της τάρτας τα σοτέ κρεμμύδια, το τυρί και το σπανάκι.
Αδειάζουμε από πάνω το μείγμα με το γάλα και ψήνουμε για 15 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά ή μέχρι να πήξει η γέμιση.
Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και μόλις κρυώσει τη σερβίρουμε με φύλλα από σπανάκι.
Πηγή άρθρου: akispetretzikis.gr