Διαχρονική, παραδοσιακή συνταγή τραχανά που μεγάλωσε γενιές και συνεχίζει, είναι μια πρώτης τάξεως πρόταση για τον χειμώνα …

Σε μια κατσαρόλα με νερό διαλύουμε ένα κύβο κρέατος φρέσκο ζελέ, ρίχνουμε λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι, αν το θέλετε λίγο πιο πικάντικο, ρίχνετε μια ξερή τσούσκα (κόκκινη) πιπεριά και όταν τελειώσει το φαγητό την βγάζετε και την πετάτε.

Αφήνουμε να βράσουν περίπου δέκα λεπτά, τότε ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε συνεχώς στην αρχή, γιατί φουσκώνει.

Αν θέλετε την σούπα αραιή, θα βάλετε μια κανονική ποσότητα τραχανά, συνήθως σε μια μέτρια κατσαρόλα, βάζουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού τραχανά, εγώ βάζω πάντα ενάμιση γιατί μ αρέσει να είναι πηχτή η σούπα.

Αφήνουμε να βράσει περίπου είκοσι λεπτά σε μέτρια φωτιά και είναι έτοιμη, όσο βράζει ο τραχανάς, σ ένα τηγανάκι βάζουμε λίγο λάδι και μπουκιές από ψωμί που το έχουμε κόψει τετραγωνάκια και το τσιγαρίζουμε ελαφρά να ξεροψηθεί μεν αλλά όχι ν αρπάξει, αν βάλετε και κομματάκια μπέικον θα του δώσετε μια εξαιρετική γεύση.

Αμέσως μετά τα ρίχνουμε μέσα στην σούπα και σερβίρουμε.