Συστατικά
Για το κέικ

140 γρ. κακάο
500 γρ. νερό, βραστό
320 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γ. σόδα μαγειρική
1/2 κ.γ. αλάτι
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 αβγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη

480 γρ. ζάχαρη άχνη
50 γρ. κακάο
100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
80 γρ. γάλα, σοκολατούχο

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Βουτυροκακαώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση 25 εκ. διαμέτρου.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το κακάο με το βραστό νερό με τη βοήθεια ενός σύρματος μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο καθώς ετοιμάζουμε τα επόμενα στάδια.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά (αλεύρι, μπέικιν, σόδα και αλάτι. Καλό είναι να τα περάσουμε και από μια σίτα για να αφρατέψουν και να σπάσουμε τα γρομπαλάκια που μπορεί να έχει ιδίως η σόδα.
Στο μίξερ με το σύρμα αφρατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5 λεπτά μέχρι να γίνει σχεδόν κρέμα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε καλά μετά από την προσθήκη καθενός από αυτά. Αν δούμε ότι το μείγμα πάει να κόψει μπορούμε να προσθέσουμε μια κουταλιά από το μείγμα αλευριού και να συνεχίσουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας.
Με μια σπάτουλα καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπολ και προσθέτουμε το μείγμα με το κακάο και χτυπάμε για ένα λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθεί όλο το μείγμα.
Τέλος αφαιρούμε από το μίξερ, προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι σε 3 στάδια και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 30-45 λεπτά ελέγχοντας αν ψήθηκε με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας η οποία θα πρέπει να βγαίνει καθαρή όταν τη βουτήξουμε στο κέικ.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά το κέικ πάνω σε μια σχάρα πριν το βγάλουμε από τη φόρμα και το κόψουμε στα 2 κατά μήκος με τη βοήθεια ενός μαχαιριού (αν είναι το οδοντωτό με το οποίο κόβουμε το ψωμί ακόμα καλύτερα)
Την ώρα που ψήνεται το κέικ ετοιμάζουμε την επικάλυψη.
Περνάμε την άχνη και το κακάο από σίτα και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τα άλλα δύο υλικά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Γίνεται και στο μίξερ αν θέλουμε αλλά δεν είναι απαραίτητο.
Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μην νιώθουμε τόσο την άχνη ζάχαρη.
Μοιράζουμε την επικάλυψη στα δύο και το μισό το βάζουμε ανάμεσα στα δύο παντεσπάνια και το υπόλοιπο από πάνω.
Αν θέλουμε μπορούμε απλά να κάνουμε τη μισή ποσότητα της επικάλυψης και να σερβίρουμε το κέικ μόνο από πάνω με επικάλυψη χωρίς να το κόψουμε στη μέση.

Πηγή άρθρου: akispetretzikis.gr