Πριν από αρκετά χρόνια, ξεκίνησα μ ένα αρτοπαρασκευαστή να κάνω ψωμιά για το σπίτι μου, μια μέρα ο αρτοπαρασκευαστής μπλόκαρε, έβγαλα την ζύμη όπως ήτανε, την έφτιαξα και την τελείωσα εγω, μετά έψησα το ψωμί, από τότε, έδωσα τον αρτοπαρασκευαστή στον αδελφό μου που τον ήθελε κι εγω ζυμώνω πλέον ψωμί και μου φαίνεται πιο εύκολο και απείρως καλλίτερο.

Να λοιπόν που θα φτιάξουμε σήμερα λαγάνα, θα χρειαστούμε δυο κούπες χλιαρό νερό, λίγη ζάχαρη, λίγο λάδι, ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ένα φακελάκι ξηρή μαγιά ή πακετάκι νωπή.

Αλεύρι περίπου πέντε κούπες, δυο κούπες ολικής άλεσης και το υπόλοιπο για όλες τις χρήσεις.

Βάζουμε σε μπολ την μια κούπα από το χλιαρό νερό, τη μαγιά, την ζάχαρηκαι ανακατεύουμε να διαλυθούν, προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι από το λευκό και σκεπάζουμε να αφρίσει, δεν θέλει πολύ ώρα….

Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το αλεύρι ολικής άλεσης και σταδιακά το λευκό μέχρι να έχουμε μια κανονική ζύμη, μέχρι να γίνει ελαστική.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανεβεί μέσα στον φούρνο που έχουμε στους 80 βαθμούς, όταν είναι έτοιμη ανεβάζουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Πατάμε με το χέρι μας την ζύμη να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.

Στρώνουμε το ταψί μας με χαρτί ψησίματος απλώνουμε με τα χέρια το ζυμάρι μας στο σχήμα που μας αρέσει, να μην έχει μεγάλο πάχος και αφήνουμε να ανεβεί ξανά για λίγη ώρα.

Διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό και με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια της λαγάνας, πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι, με μαυροσίσαμο και με τα δάκτυλά μας κάνουμεταγνωστά βαθουλώματα.

Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στους 180 βαθμούς πάνω κάτω .

Το σπίτι θα μοσχομυρίσει και θα θέλετε να τις φάτε όλες…

Για περισσότερες συνταγές της καθημερινότητάς μας στα δυό βιβλία μου που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Επίκεντρο με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε» και «Τι μαγειρεύουν αύριο μου λέτε; η συνέχεια»