Μερίδες: 2
Χρόνος Εκτέλεσης: 10'
Βαθμός Δυσκολίας: 1

Συστατικά:

1 κριθαροκουλούρα, κομμένη στη μέση
1 ντομάτα
1/2 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κ.γ. ξίδι, από λευκό κρασί
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
θυμάρι, φρέσκο

Για το σερβίρισμα:
κρίταμο
ελαιόλαδο
σπιτικό τυρί κρέμα

Μέθοδος Εκτέλεσης:

- Σε δύο πιάτα βάζουμε τα δύο κομμάτια του ντάκου με την εξωτερική πλευρά του προς τα κάτω.
- Τη ντομάτα τη μισή την τρίβουμε στον τρίφτη μέσα σε ένα μπολ και τη μισή την κόβουμε σε κυβάκια. Με την τριμμένη ντομάτα θα φτιάξουμε ένα μείγμα με το οποίο θα βρέξουμε τον ντάκο.
- Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη ντομάτα προσθέτουμε το ξίδι, τη ζάχαρη (ή το μέλι), το αλάτι, το πιπέρι, τον ψιλοκομμένο βασιλικό και το ψιλοκομμένο θυμάρι και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.
- Η ζάχαρη ή το μέλι και το αλάτι ισορροπούν την οξύτητα της ντομάτας για αυτό και είναι απαραίτητα.
- Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στον ντάκο και από πάνω λίγο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε την κομμένη σε κύβους υπόλοιπη ντομάτα με το ζουμί που προέκυψε από την κοπή της.
- Τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.
- Σερβίρεται με τυρί κρέμα ή τριμμένη φέτα, κρίταμο ή κάπαρη, λίγο ελαιόλαδο από πάνω και λίγο πιπέρι.


Πηγή: Akis Petretzikis