Πελοποννησιακό φαγητό που ήρθε απ τα Επτάνησα, είναι ουσιαστικά μια ντοματόσουπα με χοντρό φιδέ, απλό φαγητό και πολύ νόστιμο, λέγεται και η σούπα του φτωχού, την θυμόμαστε πιο πολύ την μεγάλη εβδομάδα λόγω νηστείας.

Σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου την λένε χοντρομπίγουλη, στο δικό μου χωριό την Βάχλια, που είναι στην ορεινή Γορτυνία, την λένε μπίγουλη.

Ας την φτιάξουμε…

Βάζουμε στο μούλτι τρεις φρέσκιες ντομάτες και τις αλέθουμε.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις αλεσμένες ντομάτες και συμπληρώνουμε με νερό και λίγο λάδι, φυσικά αλάτι και πιπέρι, αν θέλετε μπορείτε να βάλετε ένα φρέσκο κύβο λαχανικών.

Αφήνουμε να βράσουν περίπου ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά, τότε ρίχνουμε τον χοντρό φιδέ αφού τον σπάσουμε με τα χέρια μας και ανακατεύουμε συνεχώς στην αρχή για να μην κολλήσει και την αφήνουμε να βράσει περίπου είκοσι λεπτά και είναι έτοιμη.

Είναι καλύτερη αν μείνει μετά το βράσιμο καμιά ώρα και το καλοκαίρι είναι ακόμα καλύτερη και τρώγεται κρύα.

Αν νηστεύετε μην βάλετε λάδι.