Ελληνοφρένεια (επανάληψη)
Ελληνοφρένεια (επανάληψη) Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
Ροζέδες Κυθήρων (παραδοσιακά αμυγδαλωτά)
rozedes-305
Γεύσεις

Ροζέδες Κυθήρων (παραδοσιακά αμυγδαλωτά)

ΓΙΑ 30-40 ΤΕΜΑΧΙΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15΄
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 2΄
ΨΗΣΙΜΟ: 12΄ - 15΄
ΑΝΑΜΟΝΗ: 30΄
ΚΟΣΤΟΣ: 0,30 το τεμάχιο

Υλικά
2 κούπες αμύγδαλα φιλέ
1 κούπα αμύγδαλα με τη φλούδα
¾ κούπας λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
½ κούπα ψιλό σιμιγδάλι
½ κ.γ. κανέλα
1 πρέζα γαρίφαλο
½ κούπα μέλι
¼ κούπας νερό
ανθόνερο
ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα



Εκτέλεση
Ρίχνουμε όλα τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σαν χοντρό σιμιγδάλι. Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό και το μέλι, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το μέλι. Μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με τα χέρια μας καλά ώστε να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη. Πλάθουμε σε σχήματα της αρεσκείας μας (στρογγυλά, μπαστουνάκια κ.λπ.). Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C (στον αέρα). Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί, τοποθετούμε επάνω τα γλυκά και ψήνουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά και ραντίζουμε με ανθόνερο. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε μπόλικη ζάχαρη άχνη, βουτάμε μέσα τα γλυκά και τα γυρνάμε με τα χέρια ώστε να καλυφθούν καλά.



TIP: Στα Κύθηρα αγαπούν τα αμύγδαλα και πολλά τοπικά γλυκά γίνονται με βάση αυτόν τον ξηρό καρπό: οι ροζέδες, τα αχλαδάκια με ασπρισμένο αμύγδαλο και μέλι, τα σκαρσελάκια, σαν καλισουνάκια σε σχήμα μισοφέγγαρου με πολύ αμύγδαλο, αλλά και η «πάστα μύλου» (από τον μύλο που άλεθαν παλιά τα αμύγδαλα), που μοιάζει με αμυγδαλόπιτα.

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα