Προετοιμασία 20′, Αναμονή 10′, Τηγάνισμα + Ψήσιμο 15′-20′

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

1 κιλό μικρά καλαμάρια (10-12 εκ.), κατά προτίμηση φρέσκα. Ζητάμε από τον ιχθυοπώλη μας να μας τα καθαρίσει.

1 κ.σ. λιωμένο σκόρδο

1 φλ. καφέ λευκό κρασί

100 γρ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

30 γρ. τουρσί κρίταμο

1 λεμόνι ακέρωτο, κατά προτίμηση βιολογικό, το ξύσμα

10 ντοματίνια κομμένα στη μέση

100 γρ. ρόκα

Για το ντιπ τυροκαυτερής

300 γρ. τυρί φέτα

1 φλ. καφέ ελαιόλαδο

3 κ.σ. μηλόξιδο

2-3 καυτερές πράσινες πιπεριές

Αλάτι

1 φλ. καφέ γάλα

Για το ντρέσινγκ

4 κ.σ. ελαιόλαδο για το ντρέσινγκ

1 κ.σ. μουστάρδας

3 κ.σ. μαϊντανός

1 λεμόνι, ο χυμός

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε τα καλαμαράκια με πολλά κρύα νερά, τα χαράζουμε κάνοντας 2-3 χαρακιές με κοφτερό μαχαίρι στη σάρκα τους. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να στραγγίξουν μέσα σε χαρτί κουζίνας. Τα στεγνώνουμε καλά.

Μέσα σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα καλαμαράκια, προσθέτουμε το σκόρδο, το ξύσμα και σβήνουμε με το κρασί. Τα σοτάρουμε καλά και αφού μαλακώσουν ύστερα από 4-7 λεπτά τα αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ντιπ τυροκαυτερής

Ψήνουμε τις πιπεριές στο γκριλ. Οταν αρχίσει να μαυρίζει η σάρκα τους, τις βγάζουμε από τον φούρνο, τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις σκεπάζουμε για 7-10 λεπτά για να «ιδρώσουν», γιατί έτσι ξεφλουδίζονται πιο εύκολα. Στη συνέχεια, τις καθαρίζουμε από τις φλούδες, τα κοτσάνια και τα σπόρια. Τις βάζουμε σε ένα μπλέντερ και τις κάνουμε αλοιφή. Λιώνουμε τη φέτα με ένα πιρούνι και προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το λάδι και το μηλόξιδο. Ανακατεύουμε καλά όλα μαζί.

Σερβίρισμα

Απλώνουμε το ντιπ τυροκαυτερής στη μέση του πιάτου. Σερβίρουμε πάνω της τα καλαμαράκια και περιμετρικά βάζουμε τη ρόκα με τα ντοματίνια.

Ντρέσινγκ: Χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, τον χυμό του λεμονιού και τον μαϊντανό.

Ραντίζουμε τα καλαμαράκια με το ντρέσινγκ. Προσθέτουμε και το κρίταμο.