Σήμα κατατεθέν κι αυτά του καλοκαιριού, δροσερό σταφυλάκι το φρούτο της απόλαυσης κι αυτό φαίνεται στις αρχαιοελληνικές παραστάσεις αλλά και στα γλέντια τα Ρωμαϊκά που έχουν καταγραφεί…

Το γλυκό κουταλιού είναι πανεύκολο και είναι από τα πιο ωραία αλλά και κλασσικά γλυκά του κουταλιού, γι αυτό και δεν πρέπει να λείπει από το σπίτι σας.

Για να το φτιάξουμε λοιπόν θα χρειαστούμε σταφύλι χωρίς κουκούτσια, σουλτανί, έτσι τα λένε, ζάχαρη, ένα κλαδί αρμπαρόριζα και ένα μικρό λεμόνι.

Πρώτα ξερογίζουμε τα σταφύλια, δηλαδή βγάζουμε την ρόγα από τον κορμό, χωρίς το λίκι, το στήριγμα δηλαδή, εδώ στην Κρήτη τα λένε λικια, σκέτες ρόγες λοιπόν και τις πλένουμε.

Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα που θα το φτιάξουμε, ας πούμε αν έχουμε 1 κιλό σταφύλι, θα βάλουμε τρία τέταρτα ζάχαρη και να πάει παντού, να μην μείνει στην κορυφή, η την βάζουμε τμηματικά η ανασηκώνουμε μαλακά με μια ξύλινη κουτάλα να πάει η ζάχαρη παντού και το αφήνουμε 24 ώρες για να βγάλει τα νερά του.

Όταν περάσουν οι 24 ώρες τότε συμπληρώνουμε ένα ποτηράκι του κρασιού νερό μόνο και τα βάζουμε να βράσουν, αρχικά στο τρία και μετά από δέκα λεπτά το βάζουμε στο ενάμιση για καμιά ώρα.

Κατόπιν το σβήνουμε τελείως και το αφήνουμε άλλες 24 ώρες, την επόμενη το βάζουμε πάλι να βράσει με το κλαδάκι την αρμπαρόριζα για να δώσει το άρωμά της σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δείτε να κάνει αφρό, τότε σημαίνει ότι το σιρόπι έγινε και ρίχνετε τον χυμό από το λεμονάκι, το αφήνετε αλλά δέκα λεπτά ένα τέταρτο να βράσει και έτοιμο.

Εγω δεν θα σας πω για αποστειρώσεις βάζων και άλλα συναφή, δεν ταχω κάνει ποτέ και κανένα μου γλυκό δεν έπαθε τίποτα, αρκεί το βάζο σας να είναι καλοπλυμένο και να βάλετε μέσα το γλυκό σας ζεστό και μη φοβάστε τίποτα, όλα τ άλλα είναι για εσωτερική κατανάλωση.

Καλή επιτυχία!!