Γνωρίζουμε τις απαραίτητες συστάσεις για υγιεινή διατροφή. Φρούτα, λαχανικά και να περιορίζουμε τις...κακές διατροφικές συνήθειες. Πώς μπορεί όμως να γίνει απόλαυση κι όχι αναγκαστική επιλογή; 

Η υγιεινή διατροφή είναι απλή, σωστά; Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να την ακολουθήσεις. Αλλά υπάρχουν κάποιες συμβουλές που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να ακολουθήσεις πιο εύκολα μια υγιεινή διατροφή. Η υγιεινή διατροφή μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αβίαστη, νόστιμη και εφικτή. Εδώ είναι επτά hacks που θα σε οδηγήσουν εκεί:

1. Υγιεινό είναι και το εύκολο

Το καταλαβαίνουμε: μερικές εβδομάδες είναι τόσο επιβαρυμένες που δεν έχεις χρόνο να προετοιμάσεις και να μαγειρέψεις τα γεύματά σου. Αν το delivery είναι μονόδρομος προσπάθησε να βρεις μαγαζιά που ποντάρουν στη νοστιμιά και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Δεν χρειάζεται να σκεφτείς να προετοιμάσεις, να αφιερώσεις πάρα πολύ χρόνο ή να τρέξεις στο μανάβικο για να φτιάξεις το επόμενο υγιεινό γεύμα σου. Απλά προσπάθησε με γνώμονα τη λογική κι όχι την πείνα να επιλέξεις υγιεινά φαγητά.

2. Ένα πιάτο με...χρώμα

Τα χρώματα των φυτών προέρχονται από τα διαφορετικά φυτοχημικά αντιοξειδωτικά που περιέχουν, οπότε η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων διασφαλίζει ότι λαμβάνουμε μια ευρύτερη ποικιλία αντιοξειδωτικών. Χρησιμοποίησε αυτήν τη συμβουλή ως γενικό κανόνα για να παρέχεις όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σου. Για παράδειγμα, αν έχεις ζυμαρικά, συνόδευσέ τα με ντοματίνια και λάχανο. Αν η σαλάτα σου αποτελείται απλώς από φυλλώδη λαχανικά, αβοκάντο και αγγούρι, καλό θα ήταν να προσθέσεις κι άλλα “χρώματα”, όπως γλυκοπατάτα και μωβ λάχανο για ένα γεύμα με πολλά θρεπτικά συστατικά.


3. Κόψε, ψήσε και προετοίμασε τα γεύματά σου νωρίτερα

Αν η προετοιμασία γευμάτων δεν είναι το δυνατό σου σημείο, δεν σε κατηγορώ, αλλά είναι αναγκαία αν είσαι πολυάσχολη μέσα στην εβδομάδα. Bρες μια ώρα στην αρχή της εβδομάδας για να κόψεις τα λαχανικά που τρως ωμά (όπως καρότα, πιπεριές ή αγγούρια) και ψητά ή στο ατμό (όπως γλυκοπατάτες, μανιτάρια, μελιτζάνες ή κουνουπίδι). Ετοίμασε τα συνοδευτικά όπως quinoa ή ρύζι, κι ένα όσπριο όπως φακές ή μαύρα φασόλια για να τα προσθέσεις δίπλα από τα γεύματά σου, ώστε να γλυτώσεις χρόνο μαγειρέματας μέσα στην εβδομάδα. Επίσης, κόψε κάποιες φέτες λεμονιού σε ένα γυάλινο δοχείο ή κάποια λαχανικά και φρούτα για τα πρωινά σου smoothies.

4. Βρες πιο υγιεινές εναλλακτικές συνταγές για τα αγαπημένα σου πιάτα


Είτε επιθυμείς γλυκά, αλμυρά ή γεμάτα υδατάνθρακες φαγητά, δεν χρειάζεται να αγνοήσεις την επιθυμία σου, απλά να προτιμήσεις την πιο υγιεινή τους εκδοχή. Μπες στην κουζίνα και γίνε δημιουργική με τρόφιμα που θα θρέψουν το σώμα και θα ικανοποιήσουν την επιθυμία σου για φαγητό. Για παράδειγμα, αν θέλεις κάτι γλυκό, φτιάξε ένα σνακ με μπανάνα και μαύρη σοκολάτα. Αν πάλι θέλεις πατάτες δοκίμασε τις γλυκοπατάτες με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ψήσε τις στο φούρνο.

5. Μην “ακυρώσεις” εντελώς το προηγούμενο πρόγραμμά σου – πρόσθεσε απλά υγιεινές επιλογές στην τρέχουσα διατροφή σου

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να γίνει τόσο απλή προσθέτοντας μόνο κάποιες υγιεινές επιλογές στην τρέχουσα διατροφή σου. Εστίασε στην κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και φρούτων έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αλλάξεις εντελώς τις διατροφικές σου συνήθειες. Για παράδειγμα έχεις συνήθως αυγά για πρωινό; Πρόσθεσε σπανάκι στην ομελέτα σου ή βάλε λίγο αβοκάντο από πάνω.

6. Προτίμησε την κατεψυγμένη εκδοχή

Το φρέσκο ​​είναι πάντα καλύτερο, αλλά μερικές φορές δεν έχουμε χρόνο να πηγαίνουμε κάθε μέρα στο μανάβικο. Η λύση για να μην παραστρατήσεις από την υγιεινή διατροφή σου είναι να προτιμήσεις κατεψυγμένα προϊόντα. Μάλιστα τα κατεψυγμένα διαρκούν πολύ περισσότερο από τη “φρέσκια” εκδοχή τους. Αν προτιμάς μη συσκευασμένα προϊόντα, μπορείς επίσης να κόψεις φρέσκα λαχανικά ή φρούτα και να τα καταψύξεις μόνη σου.

7. Κάνε μια μικρή αλλαγή στη διατροφή σου κάθε μέρα

Είτε πίνεις ένα επιπλέον ποτήρι νερό, είτε τρως ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας αντί για παγωτό, προσπάθησε να κάνεις μια μικρή αλλαγή στη διατροφή σου κάθε μέρα. Κάνοντας μια αλλαγή την ημέρα θα αισθανθείς πολύ καλύτερα, καθώς σιγά σιγά θα μπορείς να ενσωματώσεις υγιεινές επιλογές στη διατροφή σου χωρίς να νιώθεις ότι στερήσε κάτι. Η υγιεινή διατροφή είναι απλώς μια σειρά συνηθειών που σχηματίζουν ντόμινο. Ξεκίνησε από σήμερα και δες πώς αλλάζουν οι διατροφικές σου συνήθειες με την πάροδο του χρόνου.