Κρεμ μπρουλέ με στραγγιστό γιαούρτι
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
5 μερίδες
Κρεμ Μπρουλέ:
480ml κρέμα γάλακτος
1 κλωναράκι βανίλιας, χαραγμένο στη μέση για να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους (ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας)
8 κρόκους αυγών
220 γρ. ζάχαρη
140 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
ΒΗΜΑΤΑ
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C.
Κρεμ Μπρουλέ: Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, αναμείξετε την κρέμα γάλακτος και τους σπόρους βανίλιας. Ζεστάνετε το μείγμα, ανακατεύοντας συχνά, έως ότου ζεσταθεί, χωρίς όμως να βράσει. Κατεβάστε το από τη φωτιά.
Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε τους κρόκους και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Προσθέστε σιγά-σιγά τη ζεστή κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς. Συνεχίστε το ανακάτεμα και προσθέστε και το γιαούρτι.
Περάστε το μείγμα από σουρωτήρι και τοποθετήστε το σε ατομικά πυρίμαχα φορμάκια. Τοποθετείστε τα φορμάκια σε βαθύ ταψί και προσθέστε ζεστό, όχι βραστό, νερό που να φτάνει στη μέση του ύψους των πυρίμαχων σκευών.
Ψήνετε για 30-40 λεπτά ή έως ότου το κέντρο των κρέμας να είναι κάπως ρευστό όταν αναταράσσεται. Οι άκρες της κρέμας πρέπει να είναι σταθερές.
Αφαιρέστε τα φορμάκια από το νερό και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως σε μια σχάρα. Καλύψτε και τοποθετήστε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν εντελώς, τουλάχιστον για 2 ώρες ή έως 3 ημέρες.
Ακριβώς πριν από το σερβίρισμα, πασπαλίστε την επιφάνεια κάθε κρέμας με καστανή ζάχαρη και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα φλόγιστρο για να τη λιώσετε. Κρατήστε τη φλόγα πάνω από την επιφάνεια κάθε κρέμας. Περιστρέφετε αργά για να λιώσει και να χρωματίσετε τη ζάχαρη όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα.
Εναλλακτικά, προθερμάνετε το γκριλ. Τοποθετήστε τις κρέμες σε λαδόκολλα. Τοποθετήστε στο γκριλ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δημιουργηθούν φυσαλίδες, γυρνώντας το ταψί ή/και αλλάζοντας θέση στις κρέμες σε περίπτωση που κάποιες ροδίσουν πιο γρήγορα από άλλες.
Για το σερβίρισμα: Σερβίρετε αμέσως γαρνίροντας με σμέουρα.
5 μερίδες
Κρεμ Μπρουλέ:
480ml κρέμα γάλακτος
1 κλωναράκι βανίλιας, χαραγμένο στη μέση για να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους (ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας)
8 κρόκους αυγών
220 γρ. ζάχαρη
140 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
ΒΗΜΑΤΑ
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C.
Κρεμ Μπρουλέ: Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, αναμείξετε την κρέμα γάλακτος και τους σπόρους βανίλιας. Ζεστάνετε το μείγμα, ανακατεύοντας συχνά, έως ότου ζεσταθεί, χωρίς όμως να βράσει. Κατεβάστε το από τη φωτιά.
Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε τους κρόκους και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Προσθέστε σιγά-σιγά τη ζεστή κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς. Συνεχίστε το ανακάτεμα και προσθέστε και το γιαούρτι.
Περάστε το μείγμα από σουρωτήρι και τοποθετήστε το σε ατομικά πυρίμαχα φορμάκια. Τοποθετείστε τα φορμάκια σε βαθύ ταψί και προσθέστε ζεστό, όχι βραστό, νερό που να φτάνει στη μέση του ύψους των πυρίμαχων σκευών.
Ψήνετε για 30-40 λεπτά ή έως ότου το κέντρο των κρέμας να είναι κάπως ρευστό όταν αναταράσσεται. Οι άκρες της κρέμας πρέπει να είναι σταθερές.
Αφαιρέστε τα φορμάκια από το νερό και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως σε μια σχάρα. Καλύψτε και τοποθετήστε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν εντελώς, τουλάχιστον για 2 ώρες ή έως 3 ημέρες.
Ακριβώς πριν από το σερβίρισμα, πασπαλίστε την επιφάνεια κάθε κρέμας με καστανή ζάχαρη και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα φλόγιστρο για να τη λιώσετε. Κρατήστε τη φλόγα πάνω από την επιφάνεια κάθε κρέμας. Περιστρέφετε αργά για να λιώσει και να χρωματίσετε τη ζάχαρη όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα.
Εναλλακτικά, προθερμάνετε το γκριλ. Τοποθετήστε τις κρέμες σε λαδόκολλα. Τοποθετήστε στο γκριλ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δημιουργηθούν φυσαλίδες, γυρνώντας το ταψί ή/και αλλάζοντας θέση στις κρέμες σε περίπτωση που κάποιες ροδίσουν πιο γρήγορα από άλλες.
Για το σερβίρισμα: Σερβίρετε αμέσως γαρνίροντας με σμέουρα.