Πώς να φτιάξετε την τέλεια χριστουγεννιάτικη μαρμελάδα
Συστατικά
750 γρ. μήλα πράσινα
950 γρ. νερό
800 γρ. πορτοκάλια
400 γρ. μανταρίνια
2 πορτοκάλια
1.200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
χυμό λεμονιού, από 1 μικρό λεμόνι
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κ.γ. γλυκάνισο, τριμμένο
200 γρ. ξηρούς καρπούς, ανάμεικτους
Για το σερβίρισμα
ψωμί, φρυγανισμένο
φύλλα δυόσμου
μύρτιλα (blueberries)
Μέθοδος Εκτέλεσης
Καθαρίζουμε καλά τα μήλα και τα κόβουμε στα 4 αφαιρώντας μόνο τα κοτσάνια.
Τα βάζουμε με τα 750 γρ. νερό σε μια κατσαρόλα. Βάζουμε να βράσουν για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Βάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα στραγγιστήρι με μικρές τρύπες και κρατάμε τον χυμό. Καλό είναι να πιέσουμε λίγο και τα
μήλα μέσα στο στραγγιστήρι με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να πάρουμε και επιπλέον χυμό. Καλό είναι να μην τα πιέσουμε πολύ όμως
και θολώσει ο χυμός. Αφήνουμε να σουρώσει για 2 ώρες.
Περνάμε τον χυμό πάλι από το σουρωτήρι μέσα στο οποίο έχουμε βάλει μια μουσελίνα ή μια τσαντίλα ή μια λεπτή πετσέτα κουζίνας. Θέλουμε
να καθαρίσει ο χυμός και να γίνει διαυγής. Τον αφήσουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα να στραγγίξει.
Την επόμενη μέρα βάζουμε 500 γρ. από τον χυμό προσεκτικά σε μια κατσαρόλα. Προσέχουμε να μην τον ανακατέψουμε πολύ για να μην
ανέβουν στην επιφάνεια τα στερεά που τυχόν έχουν κατακαθίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας έτσι ώστε να έχουμε μια πιο διαυγή μαρμελάδα
στο τέλος.
Παίρνουμε τον χυμό από τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια που πρέπει να είναι περίπου 500 γρ. Τα σπόρια τα κρατάμε, τα βάζουμε και τα
δένουμε μέσα σε ένα τούλι.
Με μια βούρτσα πλένουμε καλά τα 2 επιπλέον πορτοκάλια και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες με ένα κοφτερό μαχαίρι. Τις βάζουμε σε ένα
κατσαρολάκι.
Προσθέτουμε 200 γρ. νερό, 200 γρ. ζάχαρη, και τα βάζουμε στο κατσαρολάκι μαζί με τις φέτες από τα πορτοκάλια. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά
μέχρι που οι φέτες να γίνουν σχεδόν διαφανείς.
Στην άλλη κατσαρόλα με τον χυμό από τα μήλα, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιών και των μανταρινιών, το ένα κιλό ζάχαρη, τον χυμό
λεμονιού, τα μυρωδικά και τους σπόρους των πορτοκαλιών στο τούλι.
Φέρνουμε σε βρασμό ανακατεύοντας ελαφρά και ξαφρίζουμε.
Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά και ξαφρίζουμε αν χρειαστεί ξανά.
Αφαιρούμε το τούλι με τα σπόρια.
Ελέγχουμε το δέσιμο της μαρμελάδας και μοιράζουμε σε βάζα.
Προσθέτουμε τις φέτες πορτοκάλι μέσα στα βάζα ανακατεύοντας καλά.
Kλείνουμε ερμητικά και διατηρούμε στο ψυγείο.
Σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί της αρεσκείας μας, με φύλλα δυόσμου και μύρτιλα.
Πηγή:akispetretzikis.com
750 γρ. μήλα πράσινα
950 γρ. νερό
800 γρ. πορτοκάλια
400 γρ. μανταρίνια
2 πορτοκάλια
1.200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
χυμό λεμονιού, από 1 μικρό λεμόνι
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κ.γ. γλυκάνισο, τριμμένο
200 γρ. ξηρούς καρπούς, ανάμεικτους
Για το σερβίρισμα
ψωμί, φρυγανισμένο
φύλλα δυόσμου
μύρτιλα (blueberries)
Μέθοδος Εκτέλεσης
Καθαρίζουμε καλά τα μήλα και τα κόβουμε στα 4 αφαιρώντας μόνο τα κοτσάνια.
Τα βάζουμε με τα 750 γρ. νερό σε μια κατσαρόλα. Βάζουμε να βράσουν για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Βάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα στραγγιστήρι με μικρές τρύπες και κρατάμε τον χυμό. Καλό είναι να πιέσουμε λίγο και τα
μήλα μέσα στο στραγγιστήρι με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να πάρουμε και επιπλέον χυμό. Καλό είναι να μην τα πιέσουμε πολύ όμως
και θολώσει ο χυμός. Αφήνουμε να σουρώσει για 2 ώρες.
Περνάμε τον χυμό πάλι από το σουρωτήρι μέσα στο οποίο έχουμε βάλει μια μουσελίνα ή μια τσαντίλα ή μια λεπτή πετσέτα κουζίνας. Θέλουμε
να καθαρίσει ο χυμός και να γίνει διαυγής. Τον αφήσουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα να στραγγίξει.
Την επόμενη μέρα βάζουμε 500 γρ. από τον χυμό προσεκτικά σε μια κατσαρόλα. Προσέχουμε να μην τον ανακατέψουμε πολύ για να μην
ανέβουν στην επιφάνεια τα στερεά που τυχόν έχουν κατακαθίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας έτσι ώστε να έχουμε μια πιο διαυγή μαρμελάδα
στο τέλος.
Παίρνουμε τον χυμό από τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια που πρέπει να είναι περίπου 500 γρ. Τα σπόρια τα κρατάμε, τα βάζουμε και τα
δένουμε μέσα σε ένα τούλι.
Με μια βούρτσα πλένουμε καλά τα 2 επιπλέον πορτοκάλια και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες με ένα κοφτερό μαχαίρι. Τις βάζουμε σε ένα
κατσαρολάκι.
Προσθέτουμε 200 γρ. νερό, 200 γρ. ζάχαρη, και τα βάζουμε στο κατσαρολάκι μαζί με τις φέτες από τα πορτοκάλια. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά
μέχρι που οι φέτες να γίνουν σχεδόν διαφανείς.
Στην άλλη κατσαρόλα με τον χυμό από τα μήλα, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιών και των μανταρινιών, το ένα κιλό ζάχαρη, τον χυμό
λεμονιού, τα μυρωδικά και τους σπόρους των πορτοκαλιών στο τούλι.
Φέρνουμε σε βρασμό ανακατεύοντας ελαφρά και ξαφρίζουμε.
Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά και ξαφρίζουμε αν χρειαστεί ξανά.
Αφαιρούμε το τούλι με τα σπόρια.
Ελέγχουμε το δέσιμο της μαρμελάδας και μοιράζουμε σε βάζα.
Προσθέτουμε τις φέτες πορτοκάλι μέσα στα βάζα ανακατεύοντας καλά.
Kλείνουμε ερμητικά και διατηρούμε στο ψυγείο.
Σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί της αρεσκείας μας, με φύλλα δυόσμου και μύρτιλα.
Πηγή:akispetretzikis.com