Χριστουγεννιάτικο κέικ με κουραμπιέδες
Συστατικά
- 250 γρ. κουραμπιέδες, + εξτρα 3-4 για το σερβίρισμα
- 150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 3 αβγά, μέτρια
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 200 γρ. γάλα αμυγδάλου
- ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα.
- Στο μηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τους κουραμπιέδες, τους χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν σκόνη, και τους αφήνουμε στην άκρη.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, και τα χτυπάμε με το σύρμα για 4-5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, και προσθέτουμε στον κάδο το εκχύλισμα βανίλιας και τα αυγά ένα-ένα, περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πριν προσθέσουμε το επόμενο.
- Στη συνέχεια ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το τρίμμα απο τους κουραμπιέδες και το ξύσμα από το πορτοκάλι, με ένα κουτάλι.
- Προσθέτουμε στο μείγμα με τα αυγά, το μείγμα του αλευριού και το γάλα αμυγδάλου εναλλάξ, και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά, σε μέτρια ταχύτητα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 35x10 εκ., και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά.
- Σερβίρουμε με 3-4 σπασμένους κουραμπιέδες πάνω στο κέικ, και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.