Xριστουγεννιάτικο vegan κέικ
Υλικά
Oδηγίες παρασκευής:
- 160γρ. αλεύρι Ζέας
- 80γρ. αλεύρι φαγόπυρο (Μπορεί να αντικατασταθεί από αλεύρι ζεας)
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 1/2 φλιτζάνια ψητή κολοκύθα
- 1 μπανάνα
- 4 κουτ.σούπας μέλι
- 2 κουτ. σούπας σπόροι chia σε 8 κουτ. σούπας νερό
- 110γρ. μαργαρίνη
- 1 κουτ.σούπας ταχίνι ολικής
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμά σκόνη
- κουβερτούρα σε σταγόνες
- σταφίδες κορινθιακές
Oδηγίες παρασκευής:
- Φτιάχνετε τα δύο «αβγά» τσία: Βάζετε σε μπολάκι το νερό και την τσία. Αφήνετε στην άκρη να πήξει για 10 λεπτά.
- Ενώνετε τα στερεά σε μπόλ και ανακατεύουμε.
- Στο μπλέντερ βάζετε την κολοκύθα σε κομμάτια, τα μπαχαρικά, το μέλι και το ταχίνι. Χτυπάτε.
- Με αβγοκόφτη ενώνετε την μπανάνα με το βούτυρο ώσπου να γίνουν κρέμα. Την προσθέτετε στο μίγμα της κολοκύθας μαζί με τα «αβγά» τσία. Ανακατεύετε με ένα κουτάλι.
- Τέλος προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με τον αβγοδάρτη ώσπου να ενωθούν καλά.
- Προσθέτετε σταγόνες κουβερτούρα και σταφίδες κορινθιακές. Ανακατεύετε καλά για να αναμειχθούν ομοιόμορφα.
- Λαδώνετε ένα ταψί για κέικ και ρίχνετε το μίγμα.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 50 λεπτά με μία ώρα. Στην μισή ώρα καλύπτετε το κέικ με αλουμινόχαρτο για να μην καεί η άνω επιφάνεια.
- Αφήνετε να κρυώσει πριν το κόψετε.