Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
  • Για την κρέμα
  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • ½ φλιτζάνι κορνφλάουρ
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
  • 4 αβγά
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 250γρ. βούτυρο αγελαδινό
Για το σιρόπι

  • 3½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2½ φλιτζάνια νερό, τη φλούδα από 1 λεμόνι,
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Oδηγίες:

Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί εκτός από το χυμό του λεμονιού για 5 λεπτά από την ώρα που θα κοχλάσει το νερό. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Για την κρέμα: βάζετε το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά να ζεσταίνεται. Χτυπάτε στο μπλέντερ τα αβγά με τη ζάχαρη, προσθέτετε λίγο από το γάλα, μετά το σιμιγδάλι και το κορνφλάουρ και συνεχίζετε το χτύπημα για 2 λεπτά.

Αδειάζετε το μίγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα, προσθέτετε τη βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού και ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα καλά. Την τραβάτε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο πριν ανακατέψετε μέσα 50γρ. από το αγελαδινό βούτυρο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Παίρνετε τα φύλλα και τα βάζετε κάθετα μπροστά σας. Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα μπρίκι. Με δυο κάθετες χαρακιές τα χωρίζετε σε τρεις λωρίδες. Παίρνετε μία μία τις λωρίδες και με ένα πινέλο τις αλείφετε με λιωμένο βούτυρο. Ύστερα τοποθετείτε στο κάτω μέρος τους από μία κουταλιά της σούπας γέμιση. Διπλώνετε τα φύλλα σε τρίγωνα τα οποία και αραδιάζετε σε δύο βουτυρωμένα ταψιά.

Ψήνετε τα γαλακτομπουρεκάκια (ένα ένα τα ταψιά) στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα σιροπιάζετε στο ταψί μόλις τα βγάλετε ζεστά από το φούρνο περιχύνοντάς τα με το κρύο σιρόπι που ρίχνετε λίγο λίγο με κουτάλα. Τα σερβίρετε χλιαρά ή κρύα.

Kαλή απόλαυση!