Υλικά

Για το σιρόπι

  • 300 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • χυμό πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 3 φύλλα αρμπαρόριζας


Για την πορτοκαλόπιτα

  • 750 γρ. κανταΐφι
  • 4 αβγά, μέτρια
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 3 πορτοκάλια
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Για το σερβίρισμα

ξύσμα πορτοκαλιού

Οδηγίες

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό από τα πορτοκάλια, τα φύλλα αρμπαρόριζας, και τα αφήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να βράσει το νερό και να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.
  • Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.


Για την πορτοκαλόπιτα

  • Ξάνουμε το κανταΐφι, το απλώνουμε σε δύο ταψιά, και το αφήνουμε να ξεραθεί για 90 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα τα αβγά με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στη μεσαία σκάλα και προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γιαούρτι, και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ. Το μείγμα μπορεί να φαίνεται κομμένο, αλλά μη σας ανησυχεί.
  • Σπάμε με τα χέρια μας το κανταΐφι μέσα στον κάδο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να καλυφθεί εντελώς το κανταΐφι από το μείγμα.
  • Βουτυρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα 25x35 εκ.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αδειάζουμε το κρύο σιρόπι πάνω στο καυτό γλυκό.
  • Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα ώστε να απορροφήσει η πίτα όλο το σιρόπι.
  • Πασπαλίζουμε με ξύσμα τπορτοκαλιού και σερβίρουμε.

πηγή:akispetretzikis.com