Μπουγάτσα με φιστικοβούτυρο
Απολαυστική και γεμάτη!
Τα υλικά
Για την κρέμα
Για τη σύνθεση
- 150 γρ. βούτυρο
- 450 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
- 4 αβγά, μέτρια
- 2 κρόκους, από μέτρια αβγά
- 270 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. φιστικοβούτυρο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 400 γρ. γάλα, 3,5%
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 1 κ.σ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.σ. κανέλα
- 2 κ.σ. φιστίκια, αράπικα, χοντροκομμένα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC στον αέρα.
- Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 30x35 εκ. με ένα πινέλο.
- Απλώνουμε 1 φύλλο κρούστας στο ταψί, το βουτυρώνουμε ελαφρά, καλύπτουμε με ένα δεύτερο φύλλο, και το βουτυρώνουμε και αυτό ελαφρά.
- Βουτυρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, τα τσαλακώνουμε, και τα τοποθετούμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο (σαν ακορντεόν), προσέχοντας να μην τα πιέζουμε πολύ και χάσουν τον όγκο τους.
- Αν περισσέψει λιωμένο βούτυρο, το ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα.
- Τοποθετούμε το ταψί ψηλά και όχι χαμηλά στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά τα φύλλα και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Για την κρέμα
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αβγά, τους κρόκους των αβγών, την κρυσταλλική ζάχαρη και το φιστικοβούτυρο.
- Χτυπάμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το μπέικιν πάουντερ, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα δοχείο, για να μπορέσουμε να το ρίξουμε ευκολότερα στο ταψί.
Για τη σύνθεση
- Αφαιρούμε το ταψί με τα φύλλα από τον φούρνο, ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας πάνω από τα φύλλα, και πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180oC στον αέρα.
- Τοποθετούμε και πάλι το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτἀ.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει.
- Πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη, την κανέλα και τα χοντροκομμένα φιστίκια.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.