Tα υλικά:

  • 600 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 1 κ.γ. ξανθάνη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 7 γρ. μαγιά ξηρή, χωρίς γλουτένη
  • 250 γρ. νερό
  • 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 4 αβγά, μέτρια
  • 1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό
  • 2 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ
Oδηγίες:

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την ξανθάνη, το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, το νερό, τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Παράλληλα, σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός το ελαιόλαδο με τα αβγά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Αδειάζουμε το μείγμα των αβγών στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το φτερό στη μεσαία ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε σε δόσεις το μείγμα των στερεών και χτυπάμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Αν έχει κολλήσει το μείγμα στα τοιχώματα του κάδου, κλείνουμε το μίξερ και με μια μαρίζ παίρνουμε το μείγμα από τα τοιχώματα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
  • Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει ελαφρά.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια. Θα φτιάξουμε 2 τσουρέκια.
  • Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε τέσσερα ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε λωρίδες περίπου 50 εκ.
  • Για να σχηματίσουμε μια όμορφη πλεξούδα ενώνουμε όλες τις άκρες από τις λωρίδες. Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την πλεξούδα, δίνουμε με τη σειρά αριθμούς στις λωρίδες από το 1 μέχρι το 4.
  • Τοποθετούμε τη λωρίδα ζύμης 4 πάνω από τη λωρίδα ζύμης 2.
  • Την 1 πάνω από τη 3, και τη 2 πάνω από τη 3.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα.
  • Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο τσουρέκι.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
  • Αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο.
  • Ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν τα τσουρέκια.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν, και σερβίρουμε.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την ξανθάνη, το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. 
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, το νερό, τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Παράλληλα, σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός το ελαιόλαδο με τα αβγά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Αδειάζουμε το μείγμα των αβγών στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το φτερό στη μεσαία ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά. 
  • Προσθέτουμε σε δόσεις το μείγμα των στερεών και χτυπάμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. 
  • Αν έχει κολλήσει το μείγμα στα τοιχώματα του κάδου, κλείνουμε το μίξερ και με μια μαρίζ παίρνουμε το μείγμα από τα τοιχώματα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμα. 
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. 
  • Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει ελαφρά.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια. Θα φτιάξουμε 2 τσουρέκια.
  • Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε τέσσερα ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε λωρίδες περίπου 50 εκ.
  • Για να σχηματίσουμε μια όμορφη πλεξούδα ενώνουμε όλες τις άκρες από τις λωρίδες. Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την πλεξούδα, δίνουμε με τη σειρά αριθμούς στις λωρίδες από το 1 μέχρι το 4.
  • Τοποθετούμε τη λωρίδα ζύμης 4 πάνω από τη λωρίδα ζύμης 2.
  • Την 1 πάνω από τη 3, και τη 2 πάνω από τη 3.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα.
  • Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο τσουρέκι.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. 
  • Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
  • Αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο.
  • Ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν τα τσουρέκια. 
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν, και σερβίρουμε.