Υλικά
Για το προζύμι
50 γρ. νωπή μαγιά
100 γρ. αλεύρι τσουρέκια
100 ml χλιαρό νερό
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

Για τα τσουρέκια
600 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 μεγάλα αυγά
180 γρ. ζάχαρη
70 γρ. αγελαδινό βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
½ κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
5 κρυσταλάκια μαστίχα
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την επάλειψη
2 κρόκους
2 κουταλιές της σούπας νερό

Για τη διακόσμηση
Αμύγαλο φιλέ
Αυγά βαμμένα

Εκτέλεση Συνταγής

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, σε χαμηλή θερμοκρασία, όταν διαχωριστούν τα στοιχεία του αποσύρουμε. Αφαιρούμε τον αφρό που έχει σχηματιστεί με ένα κουτάλι και πολύ προσεκτικά κρατάμε μόνο το καθαρό λίπος σε άλλο μπωλ.

Σε ένα μπωλ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο νερό, προσθέτουμε το αλεύρι και αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σε ένα μείγμα, το αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο για 5 λεπτά στους 60ο C και τον σβήνουμε, ώστε να αφήσουμε αργότερα, μέσα, τη ζύμη να φουσκώσει.

Στο γουδί πολτοποιούμε τα αρωματικά μαζί με 1 κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη. Στον κάδο της κουζινομηχανής ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη, χρησιμοποιούμε τον αναδευτήρα Κ και ανακαδεύουμε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αρωματικά, το προζύμι και ανακατεύουμε 1 λεπτό.

Βάζουμε τον γάντζο ζύμης και ξεκινάμε να προσθέτουμε το αλεύρι, τμηματικά. Όταν έχουμε μια ζύμη, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι ενσωματωθεί πλήρως στη ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καλά λαδωμένο μπωλ, σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και την τοποθετούμε στο φούρνο για 1 ώρα.

Κατόπιν ζυμώνουμε τη ζύμη, αν κάνουμε τσουρέκια πλεξούδες κόβουμε σε μικρότερα ζυμάρια των 120-150 γρ. Αν πλάσουμε στρογγυλά τσουρέκια τη χωρίζουμε σε τέσσερα κομμάτια. Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα βάζουμε σε ταψιά μιας χρήσης, τα επανατοποθετούμε στο φούρνο ή σε ζεστό σημείο και τα αφήνουμε 45 λεπτά να διπλασιαστούν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Ανακατεύουμε τους κρόκους με το νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια σε όλη την επιφάνειά τους. Φουρνίζουμε και ψήνουμε τα τσουρέκια για 30-35 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά σε σχάρα.

Τα τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων για να παραμείνουν μαλακά και φρέσκα.