Ανάμεικτα λαχανικά στην κατσαρόλα
Όλος ο λαχανόκηπος στο τραπέζι μας
Υλικά
Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του τσαγιού
Κρεμμύδια ξερά 2 τεμ
Σκόρδο 2 σκελίδες
Θυμάρι 1 κουταλάκι του γλυκού
Ρίγανη 1 κουταλάκι του γλυκού
Πατάτες 2 τεμ
Πιπεριές κόκκινες 2 τεμ
Μελιτζάνες 3 τεμ
Κολοκυθάκια 5 τεμ
Ντομάτες σφικτές 3 τεμ
Κρασί κόκκινο 4 κουταλιές σούπας
Ξύδι 2 κουταλιές σούπας
Βασιλικός 1 κουτάλι της σούπας φρέσκος ή ξερός
Αλάτι- πιπέρι
Νερό για το βράσιμο
Οδηγίες
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε κύβους και τις βάζουμε σε μπολ με νερό και αλάτι. Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια, τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια,πλένουμε τις πιπεριές τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κύβους, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε. Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο να κάψει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, αλάτι,πιπέρι και τα σοτάρουμε περίπου για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το θυμάρι και την ρίγανη. Αν χρειάζεται βάζουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη και σοτάρουμε τις πατάτες και τις πιπεριές. Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε στην κατσαρόλα να τις σοτάρουμε. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια. Τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες, χαμηλώνουμε την φωτιά και τις αφήνουμε να λιώσουν.
Ανακατεύουμε σε ένα ποτήρι το κρασί με το ξύδι και σβήνουμε τα λαχανικά μας. Ανακατεύουμε με σπάτουλα προσεκτικά,προσθέτουμε νερό ίσα να τα σκεπάζει και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί. Στο τέλος θέλουμε να μείνουν με το λαδάκι και με ζουμάκι γι ΄αυτό ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε άλλο λίγο νεράκι κατά την διάρκεια του ψησίματος. Κλείνουμε τη φωτιά,προσθέτουμε τον βασιλικό και σερβίρουμε.
* Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε πάνω σε κάθε πιάτο φέτα τριμμένη.
Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του τσαγιού
Κρεμμύδια ξερά 2 τεμ
Σκόρδο 2 σκελίδες
Θυμάρι 1 κουταλάκι του γλυκού
Ρίγανη 1 κουταλάκι του γλυκού
Πατάτες 2 τεμ
Πιπεριές κόκκινες 2 τεμ
Μελιτζάνες 3 τεμ
Κολοκυθάκια 5 τεμ
Ντομάτες σφικτές 3 τεμ
Κρασί κόκκινο 4 κουταλιές σούπας
Ξύδι 2 κουταλιές σούπας
Βασιλικός 1 κουτάλι της σούπας φρέσκος ή ξερός
Αλάτι- πιπέρι
Νερό για το βράσιμο
Οδηγίες
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε κύβους και τις βάζουμε σε μπολ με νερό και αλάτι. Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια, τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια,πλένουμε τις πιπεριές τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κύβους, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε. Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο να κάψει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, αλάτι,πιπέρι και τα σοτάρουμε περίπου για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το θυμάρι και την ρίγανη. Αν χρειάζεται βάζουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη και σοτάρουμε τις πατάτες και τις πιπεριές. Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε στην κατσαρόλα να τις σοτάρουμε. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια. Τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες, χαμηλώνουμε την φωτιά και τις αφήνουμε να λιώσουν.
Ανακατεύουμε σε ένα ποτήρι το κρασί με το ξύδι και σβήνουμε τα λαχανικά μας. Ανακατεύουμε με σπάτουλα προσεκτικά,προσθέτουμε νερό ίσα να τα σκεπάζει και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί. Στο τέλος θέλουμε να μείνουν με το λαδάκι και με ζουμάκι γι ΄αυτό ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε άλλο λίγο νεράκι κατά την διάρκεια του ψησίματος. Κλείνουμε τη φωτιά,προσθέτουμε τον βασιλικό και σερβίρουμε.
* Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε πάνω σε κάθε πιάτο φέτα τριμμένη.