Πίτα cheeseburger
Πεντανόστιμη κι απολαυστική
Tα υλικά:
Για τη βάση
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 φύλλο κουρού
Για τη γέμιση
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 50 γρ. κρασί κόκκινο
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
Για την μπεσαμέλ
- 40 γρ. βούτυρο
- 40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 400 γρ. γάλα, 3,5%, χλιαρό
- 1 κ.σ. μουστάρδα, Ντιζόν
- αλάτι
- πιπέρι
- 200 γρ. τσένταρ, τριμμένο
Για το σερβίρισμα
- θυμάρι
- σάλτσα BBQ
Oδηγίες
Για τη βάση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
- Αλείφουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 28 εκ. με το βούτυρο, την πασπαλίζουμε με το αλεύρι και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
- Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη το φύλλο κουρού σε κύκλο διαμέτρου 30 εκ.
- Μεταφέρουμε με προσοχή το φύλλο στη φόρμα καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματά της.
- Καλύπτουμε τη βάση με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με ωμά όσπρια ή το ειδικό βάρος, ώστε να μη φουσκώσει καθώς ψήνεται.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.
- Αφαιρούμε το ειδικό βάρος με τη λαδόκολλα και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.
- Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη γέμιση
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
- Σοτάρουμε τον κιμά για 4-5 λεπτά μέχρι να καραμελώσει, ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο και τα σοτάρουμε για περίπου 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να μειωθούν τα υγρά της ντομάτας και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Μεταφέρουμε τη γέμιση σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Προσθέτουμε τη φρυγανιά και ανακατεύουμε με την κουτάλα.
Για τη μπεσαμέλ
- Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο.
- Με το που λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη πάστα.
- Αφήνουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το γάλα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα χειρός.
- Αφήνουμε το γάλα να πάρει μια βράση και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, τα 150 γρ. τσένταρ και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη μέχρι να χρειαστούμε τη μπεσαμέλ.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα
- Απλώνουμε το μείγμα του κιμά πάνω από την πίτα φροντίζοντας να καλύψει την επιφάνειά της.
- Αδειάζουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τον κιμά.
- Πασπαλίζουμε με τα 50 γρ. τσένταρ και ψήνουμε στον φούρνο για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
- Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
- Κόβουμε σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με θυμάρι, και σερβίρουμε προαιρετικά με σάλτσα BBQ.