Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη και παγωτό βανίλια
Γρήγορη και εύκολη!
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 αβγά
Για τη γέμιση:
- 4 μήλα μεγάλα ή 5 μέτρια
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
Oδηγίες
- Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ δουλεύετε για λίγο το βούτυρο με τη ζάχαρη με μια σπάτουλα.
- Κάνετε στο μίγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί τα αβγά και το μίγμα του βουτύρου.
- Ανακατεύετε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις και μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Προσοχή μην το παραζυμώσετε.
- Αφήνετε τη ζύμη στην κατάψυξη μέχρι να φτιάξετε τη γέμιση και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC.
- Καθαρίζετε και τρίβετε τα μήλα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τα ανακατεύετε με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το κονιάκ και τη ζάχαρη.
- Βγάζετε τη ζύμη από την κατάψυξη και τη χωρίζετε σε δύο μέρη, σε ένα μεγάλο (τα 2/3 περίπου της ποσότητας) και σε ένα μικρότερο.
- Βουτυρώνετε το ταψί σας και παίρνετε λίγη λίγη ποσότητα από το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης και στρώνετε τον πάτο και λίγο τα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση των μήλων και την ισιώνετε να πάει παντού.
- Τέλος, σκεπάζετε τη γέμιση με την υπόλοιπη ζύμη τρίβοντάς την από πάνω με τα δάχτυλα ή στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, έτσι ώστε να μισοσκεπαστεί με κομματάκια ζύμης.
- Ψήνετε τη μηλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Σερβίρετε τη μηλόπιτα κόβοντας σε κομμάτια και πασπαλίζοντας με κρυσταλλική ζάχαρη και λίγη κανέλα.
Tips
Αν θέλετε, συνοδεύετε τη μηλόπιτα με παγωτό βανίλιαπηγή:olivemagazine.gr