ΥΛΙΚΑ

1 “καπάκι” από χοιρινό μπούτι, περίπου 1,5 κιλό
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4-5 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους
1 κουτ. σούπας κύμινο σε σκόνη
1/2 κουτ. σούπας πάπρικα
1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
αλάτι, πιπέρι
1 κιλό πατάτες με τη φλούδα τους
30 γρ. βούτυρο
120-150 ml κρέμα γάλακτος
4 μήλα
1-2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1/2 κουτ. σούπας κύμινο σε κόκκους για τον πουρέ μήλου

Εκτέλεση


Αλατοπιπερώνουμε το μπούτι, το πασπαλίζουμε με το κύμινο και την πάπρικα, το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το βάζουμε σε ένα ταψί μαζί με το κρασί, 1 ποτήρι νερό και το σκόρδο. Το ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 1 1/2 ώρα.

Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το βούτυρο και πρσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ο πουρές και σερβίρουμε αμέσως.

Για τον πουρέ μήλου, βράζουμε τα μήλα, ξεφλουδισμένα και χωρίς κουκούτσι, μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσουν. Τα περνάμε από το μπλέντερ, τα αλατίζουμε και προσθέτουμε το κύμινο. Σερβίρουμε τον πουρέ μήλων ζεστό, δίπλα στο μπούτι το οποίο κόβουμε σε φέτες, μαζί με τον πουρέ πατάτας.