Υλικά

2 μεγάλες, χοντρές φέτες ψωμί, κατά προτίμηση μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα
χυμός και ξύσμα από 2, κατά προτίμηση, βιολογικά πορτοκάλια
85 ml ελαιόλαδο και 40 ml επιπλέον για το τηγάνι
200 γραμμ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
800-900 γραμμ. φιλέτο γαλοπούλας, το οποίο ζητάμε από τον κρεοπώλη να το περάσει από τη μηχανή του κιμά
1 αβγό, κατά προτίμηση βιολογικό
11/2 κουτ. σούπας μηλόξιδο ή άλλο ξίδι
11/2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
αλάτι, πιπέρι
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
μερικά φυλαράκια φράσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε τις φέτες ψωμιού στο χυμό πορτοκαλιού για 3-4 λεπτά.
Σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τα 75 ml ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά, ώσπου να μαραθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά γαλοπούλας, το μουσκεμένο ψωμί μαζί με το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα του και προσθέτουμε το αβγό, το ξίδι, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε τα υλικά γρήγορα, γιατί ο κιμάς των πουλερικών κολλάει στα χέρια, κάτι που θα αποφύγουμε με το γρήγορο ζύμωμα.

Στο τέλος προσθέτουμε τα τα μυρωδικά.

Ανακατεύουμε γρήγορα με τα χέρια μας. Πλάθουμε μπιφτέκια σε ό,τι μεγέθος προτιμάμε. Τα αλείφουμε και από τις δύο πλευρές με τα 30 ml ελαιόλαδο. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς να έχουμε βάλει μέσα λάδι, μέχρι να κάψει καλά. Ψήνουμε τα μπιφτέκια, αν έχουν μεγάλο μέγεθος για 7-8 λεπτά, ενώ αν τα έχετε πλάσει σε μικρό μέγεθος για 4-5 λεπτά. 

Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.