Υλικά
500 γραμμ. φύλλο κρούστας
2/3 φλιτζ. βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 φλιτζ. νερό
χυμό από ½ λεμόνι
Για τη γέμιση
2 κούπες κρέμα ζαχαροπλαστικής
Αμυγδαλόψιχα (χοντροκομμένη και καβουρδισμένη)
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές κορν φλάουρ
1/2 κούπα ζάχαρη
4 κροκάδια
2 κούπες γάλα
λίγη βανίλια
2 κουταλιές βούτυρο σε κομματάκια
1 κούπα σαντιγύ (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Βουτυρώστε τη μισή επιφάνεια, αλείψτε το μισό με λιωμένο βούτυρο και διπλώστε το άλλο μισό επάνω σ’ αυτό. Βουτυρώστε και πάλι το μισό και διπλώστε άλλη μια φορά προς την ίδια κατεύθυνση. ΄Ετσι σχηματίζεται μια μακριά λωρίδα. Αλείψτε όλη την επιφάνεια με βούτυρο. Για να κάνετε μικρά τρίγωνα, κόψτε τα φύλλα στη μέση και στο κάθε μισό φύλλο, κάντε δύο διπλώματα, όπως και προηγουμένως. ΄Ετσι δημιουργείται μια στενόμακρη λωρίδα, που αλείφεται όλη με βούτυρο. Σηκώστε τη μια άκρη κάθε λωρίδας και διπλώστε, ώστε να σχηματιστεί τρίγωνο. Συνεχίστε διπλώνοντας πολλές φορές, μια δεξιά και μια αριστερά, ώσπου να τελειώσει η λωρίδα. Το φύλλο που περισσεύει, κόψτε το και πετάξτε το. Επαναλάβετε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα. Ανάλογα με τον αριθμό των φύλλων, γίνονται ισάριθμα μεγάλα τρίγωνα ή διπλάσια μικρά.