Όλη η σοφία της ελληνικής φύσης βρίσκεται συσσωρευμένη μέσα στους μικρούς καρπούς που όλοι γνωρίζουμε ως «όσπρια». Λατρεμένα για την υψηλή θρεπτική τους αξία και την ευκολία στην παραγωγή τους, τα όσπρια κάποτε θεωρούνταν το «κρέας των φτωχών», μα πλέον γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν σε οφέλη ακόμα και αυτό. Επιπλέον, ποιος από εμάς δεν έχει έστω μια γλυκιά ανάμνηση από τη φασολάδα ή τις φακές της γιαγιάς;

Για τους περισσότερους Έλληνες, ένα πιάτο με αχνιστή ρεβυθάδα ή φάβα με μπόλικο κρεμμύδι είναι ο παράδεισος στο πιάτο! Τι είναι όμως αυτό που κάνει κάποια όσπρια να είναι πεντανόστιμα; Και ποια είναι τα μυστικά για να τα κάνει κανείς πιο εύπεπτα στο λεπτό;

33

Όσον αφορά τη γεύση και την ποιότητά τους, η απάντηση βρίσκεται στην προέλευσή τους. Και με τα όσπρια της σειράς προϊόντων «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη», που θα βρείτε αποκλειστικά στα ΑΒ και προέρχονται από φημισμένες ποικιλίες και τοπικούς παραγωγούς, η νοστιμιά είναι δεδομένη!  

Μια επίσκεψη στα καταστήματα ΑΒ αρκεί, λοιπόν, για να βρείτε φακές ψιλές από την Κοζάνη και τα Φάρσαλα, ρεβίθια από τη Λάρισα και τα Γρεβενά, φασόλια γίγαντες Πρεσπών Φλώρινας και Ελέφαντες Καστοριάς, φασόλια από τα Φάρσαλα, την Καβάλα, τη Χρυσούπολη και το Φενεό και ακόμα περισσότερες επιλογές οσπρίων για να ταιριάξουν με τη δική σας συνταγή.

Ανακαλύψτε παρακάτω έξυπνα tips για να τα απολαύσετε πιο νόστιμα και εύκολα από ποτέ!

Tip #1

Σχεδόν όλα τα όσπρια χρειάζονται μούλιασμα, από την προηγούμενη μέρα σε μπόλικο νερό με λίγη σόδα για να μαλακώσουν. Σε περίπτωση όμως που το ξεχάσετε, σιγοβράστε τα όσπρια για μία ώρα περίπου, έπειτα πετάξτε το νερό και τέλος μαγειρέψτε τα με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σε περίπτωση που δεν έχετε ούτε αυτό το χρονικό περιθώριο, προτιμήστε να μαγειρέψετε φακές ψιλές ή φάβα από την σειρά «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη», που δεν απαιτούν μούλιασμα.

Tip #2

Μαγειρέψτε τα όσπρια σε χαμηλή φωτιά, για περισσότερη ώρα. Αυτό, γιατί το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και χυλώνει τα όσπρια, ενώ η δυνατή φωτιά τα αφήνει σκληρά στο κέντρο τους.

Tip #3

Εάν χρειαστεί να προσθέσετε κι άλλο νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού των οσπρίων, προτιμήστε βραστό νερό από ένα μπρίκι ή βραστήρα, για να μη μειωθεί η θερμοκρασία στην κατσαρόλα.

22_2

Tip #4

Στην πρώτη βράση των οσπρίων, της οποίας το νερό θα πετάξετε στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε λίγη σκόνη μουστάρδας, για να τα κάνετε ακόμα πιο εύπεπτα. Αν δεν έχετε μουστάρδα, ακολουθήστε τη συμβουλή της παλιάς νοικοκυράς και ρίξτε στο νερό ένα κομμάτι μπαγιάτικο ψωμί.

Tip #5

Στο τελευταίο 10λεπτο του μαγειρέματος, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο. Το αποτέλεσμα είναι όσπρια τέλεια χυλωμένα και ακόμα πιο νόστιμα!

Tip #6

Εκτός από σούπα, τολμήστε να απολαύσετε τα όσπρια της σειράς «Η AB κοντά στην ελληνική γη» σε δροσερές, θρεπτικές σαλάτες μαζί με φυλλώδη λαχανικά, πιπεριές, κολοκυθάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι, ντοματίνια και ένα dressing της επιλογής σας.

 

Απολαύστε κι εσείς την αυθεντική γεύση της Ελλάδας στα προϊόντα «Η AB κοντά στην ελληνική γη» που θα τα βρείτε στο ΑΒ eshop και σε όλα τα καταστήματα ΑΒ και ανακαλύψτε ξανά την υπεροχή των οσπρίων στην καθημερινή μας διατροφή.