Ένα γιορτινό γλυκό, το φίλεμα στις ονομαστικές γιορτές, το γλυκό των μεγάλων εορτών, Πάσχα Χριστούγεννα στην Πελοπόννησο είναι ο μπακλαβάς.

Θα σας πω τον μπακλαβά που έκανε η μαμά μου και η γιαγιά μου, συνταγή Αρκαδική, συγκεκριμένα της ορεινής Γορτυνίας.

Ας δούμε αρχικά τι θα χρειαστούμε…

Ένα πακέτο φύλλο κρούστας, μισό φλυτζάνι ζάχαρη, μισό κιλό καρύδια αλεσμένα, κανέλα, γαρύφαλλο τριμμένα από ένα κουταλάκι του γλυκού και σουσάμι καβουρντισμένο επίσης ένα φλιτζανάκι του καφέ.

Θα χρειαστούμε επίσης ένα φλυτζάνι λάδι για το άλειμμα των φύλλων.

Για το σιρόπι χρειαζόμαστε δυο φλυτζάνια ζάχαρη, ένα μέλι, ένα ξύλο κανέλας και χυμό από ένα λεμόνι και την φλούδα του και τρία φλυτζάνια
νερό..

Αρχίζουμε…

Πρώτα σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υλικά για την γέμιση και τα ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν.

Αμέσως μετά, απλώνουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας τα φύλλα κρούστας, σ ένα μικρό ταψάκι που λαδώνουμε τον πάτο, στρώνουμε τρία φύλλα, που ένα ένα τα λαδώνουμε μεταξύ τους ελαφρά.

Αρχίζουμε να απλώνουμε την γέμιση πασπαλίζοντας, μετά στρώνουμε ένα φύλλο, το λαδώνουμε, μετά πάλι γέμιση, μετά πάλι φύλλο μέχρι να τελειώσει το μείγμα.

Στρώνουμε από πάνω άλλα τρία φύλλα αφού ενδιάμεσα τα λαδώσουμε, γυρίζουμε όμορφα τις άκρες προς τα μέσα, ξαναλαδώνουμε λίγο από
πάνω, και χαράσσουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια, σε κάθε κομματάκι καρφώνουμε ένα γαρυφαλάκι.

Ψήνουμε τον μπακλαβά σε προθερμασμένο φούρνο στου 170 βαθμούς πάνω κάτω για μισή ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Όση ώρα ψήνεται, βράζουμε το σιρόπι για ένα δέκα λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά, περιχύνουμε με το σιρόπι που έχει κρυώσει και τον αφήνουμε μέχρι να το πιει, ζεστός μπακλαβάς κρύο σιρόπι η το ανάποδο, να το ξέρετε.

Μετα από δυο ώρες είναι έτοιμος για σερβίρισμα.

Σημείωση:Αν τον θέλετε πιο μερακλίδικο, χρησιμοποιείστε αντί για λάδι βούτυρο γάλακτος. Μπορείτε επίσης για να τον κάνετε πιο ελαφρύ να
χρησιμοποιήσετε καλαμποκέλαιο αντί για λάδι, η μισό λάδι μισό καλαμποκέλαιο, είναι θέμα προσωπικού γούστου.