Υλικά

Για τη ζύμη
½ κιλό αλεύρι μαλακό
2 πολύ γεμάτες κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
1 κρόκο αβγού + 1 αβγό ολόκληρο
ελάχιστο αλάτι
κρύο νερό

Για τη γέμιση
1 κιλό ανάλατο ανθότυρο
½ κιλό ζάχαρη
4 αβγά
50γρ. βούτυρο φρέσκο
2-3 κουτ. σούπας αλεύρι
μαστίχα Χίου ή κανέλα ή άρωμα πικραμύγδαλου

Για το άλειμμα
1 αβγό

Εκτέλεση

Για να φτιάξετε τη γέμιση ανακατεύετε στο μίξερ το ανθότυρο μαζί με τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα αβγά, το αλεύρι και το άρωμα που επιλέξατε. Ανακατεύετε τα υλικά της ζύμης με τα χέρια, την κάνετε μπάλα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά στο ψυγείο.

Την ανοίγετε λεπτό φύλλο σε πάχος 2χιλ. και σε διάμετρο όσο ένα πιατάκι του τσαγιού. Απλώνετε σε κάθε φυλλαράκι μια κουταλιά του γλυκού γεμάτη από τη γέμιση και την κλείνετε «τσιμπώντας» τη ζύμη γύρω γύρω για να σχηματιστούν «λυχναράκια».

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Αραδιάζετε τα καλτσούνια σε βουτυρωμένο ταψί, τα αλείφετε με αβγό ή ασπράδι και τα ψήνετε μέχρι να ροδίσουν.