Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι, σταφίδες και πορτοκάλι
Μια από τις αγαπημένες συνταγές με κέικ
Υλικά
300 γρ. Ταχίνι350 γρ. Χυμός πορτοκαλιού Φρέσκος
400 γρ. Άχνη Ζάχαρη
390 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό
30 γρ. Μπέικιν Πάουντερ
1 πρέζα Αλάτι
1 τεμ. Πορτοκάλι Το ξύσμα του
50 γρ. Σταφίδες Ξανθές
50 γρ. Καρύδια Ψιλοκομμένα
Για τη φόρμα
150 γρ. Σουσάμι
50 γρ. Ζάχαρη Λευκή, Κρυσταλική
Λίγο Αραβοσιτέλαιο
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το ταχίνι μαζί με το χυμό πορτοκαλιού και την άχνη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός και προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα, τις σταφίδες και τα καρύδια.Λαδώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 24 εκ. Ανακατεύουμε το σουσάμι με τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε όλη τη λαδωμένη επιφάνεια της φόρμας. Τη γεμίζουμε με το μείγμα του κέικ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180◦C και ψήνουμε το κέικ για 30 λεπτά.
Έπειτα χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170◦C και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί καλά, βυθίζοντας στο κέντρο ένα μαχαίρι· θα πρέπει να βγαίνει καθαρό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης, αλλιώς ψήνουμε για λίγο ακόμα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.