Αν έχουμε την δυνατότητα ν ασχοληθούμε περισσότερο με την κουζίνα μας, να φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι πράγματα για το σπίτι μας, θα έχουμε την χαρά της δημιουργίας και την ασφάλεια των υλικών που χρησιμοποιούμε.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε 

Τα κουλουράκια πορτοκαλιού που θα φτιάξουμε είναι πάρα πολύ εύκολα και γίνονται γρήγορα, άσε που μοσχοβολάει το σπίτι, αυτά που θα χρειαστούμε είναι 250 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού φρέσκο, το ξύσμα από τα πορτοκάλια που στύψαμε, λίγο λιγότερο από ένα ποτήρι λάδι, ένα σφηνάκι κονιάκ, γαρύφαλλο τριμμένο, κανέλλα τριμμένη, ένα φλυτζάνι ζάχαρη, ένα κουταλάκι σόδα, σουσάμι για το στόλισμα, θα χρειαστούμε επίσης αλεύρι περίπου ένα κιλό, από το οποίο τα 250 γραμμάρια θα είναι χαρουπιού.

Αν το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε είναι για όλα, τότε θα βάλετε κι ένα φακελάκι μπέκιν αν είναι απ αυτό που φουσκώνει μόνο του δεν θα βάλετε.

Τώρα πάμε να τα φτιάξουμε…

Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι, και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, την σόδα την διαλύουμε στο χυμό του πορτοκαλιού σε βαθύ σκεύος γιατί αφρίζει.

Αφού λοιπόν είναι εντάξει, αρχίζουμε σιγά σιγά να ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια καλή εύπλαστη ζύμη, αν κολλάει λίγο, μην θεωρήσετε ότι θέλει κι άλλο αλεύρι γιατί θα γίνουν πολύ σκληρά τα κουλουράκια.

Αν αφήσουμε σκεπασμένη την ζύμη περίπου είκοσι λεπτά να ηρεμήσει, μετά τα κουλουράκια μπορούμε να τα πλάσουμε ομαλά, αν κολλάει λίγο η ζύμη λαδώστε τα χέρια σας λίγο, τα πλάθουμε μακρόστενα απλά, τα βουτάμε στο σουσάμι να κολλήσει επάνω τους και τα βάζουμε για ψήσιμο σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, στους 170 βαθμούς με ζεστό φούρνο για περίπου 25 λεπτά.

Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα αποθηκεύετε σε μπολ που κλείνει.

Σημείωση: Χαρουπάλευρο υπάρχει στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και υγιεινής διατροφής.
Επίσης αντί για κονιάκ μπορείτε να βάλετε ότι λικέρ έχετε στο σπίτι.