Υλικά

200γρ. ελαιόλαδο
130γρ. σπορέλαιο
110γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
110γρ. ζάχαρη
240ml μπύρα χωρίς αφρό
100γρ. χυμό πορτοκαλιού
750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.γλ. κανέλα σκόνη
1 κ.γλ. σόδα
1 κ.γλ αλάτι
1 κ.γλ. γαρύφαλλο
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Για σιρόπι 31-32 γράδα
400γρ. μέλι
500γρ. ζάχαρη
500γρ. νερό

Οδηγίες

Για το σιρόπι
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν. Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση, το ξαφρίζουμε και το αφήνουμε για 3 λεπτά να συνεχίσει το βρασμό του.

Για τα μελομακάρονα
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη μπύρα. Μέσα στο χυμό πορτοκαλιού προσθέτουμε τη σόδα και στη συνέχεια τα βάζουμε και αυτά μέσα στο μπολ.

Προσθέτουμε το αλάτι, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε με το σύρμα και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι. Μόλις αρχίσει να σφίγγει, ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να μην κολάει.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα). Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°-170°C στον αέρα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά (μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα).

Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο χλιαρό σιρόπι και τα αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε και καρύδια.