Υλικά

Για τη ζύμη θα χρειαστούμε:
63 gr βούτυρο
38 gr ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
17 gr αβγά
113 gr αλεύρι
13gr κακάο

Εκτέλεση


Ομογενοποιούμε σε μίξερ το βούτυρο, την άχνη και τη βανίλια. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και τα προσθέτουμε μαζί με τα αβγά στο μίγμα.
Ανοίγουμε τη ζύμη και φορμάρουμε σε φόρμα για τάρτα. (3,2 εκ ύψος).
Ψήνουμε στους 160-165ᴼC για 25’.

Για την ganache θα χρειαστούμε:
370 gr κρέμα γάλακτος
370 gr γάλα
145 gr ζάχαρη
3 τμχ. βανίλια
120 gr κρόκους αβγών
500 gr σοκολάτα υγείας (ΙΟΝ 3011)

Εκτέλεση

Αρχικά σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα. Στη συνέχεια φτιάχνουμε μια anglaise. Δηλαδή, βράζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια.Σε ενα μπολ ρίχνουμε λίγες κουταλιές από το ζεστό μίγμα στους κρόκους αβγού και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν θερμοκρασία και στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο μείγμα μας. Βράζουμε μέχρι τους 85ᴼC, όπου παστεριώνεται ο κρόκος, και αρχίζει να δένει η λεκιθίνη του αβγού.

Αφού βράσει περνάμε το μίγμα από σινουά για να μην αφήσει σβόλους το αβγό. Κατευθείαν τοποθετούμε το μπολ μέσα σε παγάκια για να αποφύγουμε τα μικρόβια. Ανακατεύουμε, μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 45ᴼC την ενσωματώνουμε στη λιωμένη σοκολάτα.

Για την πραλίνα θα χρειαστούμε:
360 gr φουντούκι (το καβουρδίζουμε στον φούρνο για 10’)
160 gr κρυσταλλική ζάχαρη
60 gr νερό

Εκτέλεση


Σε ένα τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό για να κάνουμε μια καραμέλα μέχρι τους 115-120ᴼC. Όταν θα είναι στους 90ᴼC προσθέτουμε το φουντούκι (όπως είναι με τη φλούδα) και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να φτάσει στους 140ᴼC. Απλώνουμε σε λαδόκολλα το μίγμα και αφήνουμε να κρύωσει.

Στη συνέχεια το χτυπάμε στο multi. Αν θέλουμε για να το βοηθήσουμε μπορούμε να βάλουμε 2-3 σταγόνες ηλιέλαιο ή φουντουκέλαιο. Το μίγμα μας θα πάρει την μορφή πάστας ώστε να μπορούμε να το απλώσουμε.